Zdravje > Otrok
61 ogledov

"Za pomoč vse pogosteje prosijo zaposleni in visoko izobraženi"

otrok in pes Profimedias
V projekt Botrstvo je vključenih že več kot 4.800 otrok, na svojega botra trenutno čaka 150 otrok. Včasih je bil denar kot žepnina namenjen obšolskim dejavnostim, zdaj gre predvsem za preživetje in osnovne surovine.

"Za pomoč na Zvezi prijateljev mladine vse pogosteje zaprošajo tudi starši z rednimi zaposlitvami, ki prejemajo minimalno ali še nižje plačilo za opravljeno delo," opozarja predsednica Zveze prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin

Stisko po njenih besedah opažajo med prekarnimi delavci in podjetniki ali obrtniki, ki za opravljeno delo plačila ne prejmejo pravočasno ali pa je to prenizko, da bi zmogli poravnati stroške do države: "Pomoč vedno bolj iščejo tudi višje ali visoko izobraženi ljudje, ki zaradi nenadne izgube zaposlitve ne zmorejo preživeti."

Na novinarski konferenci ZPM je Ogulinova opozorila tudi na grozljive posledice, ki jih nosijo otroci iz socialno šibkih družin. "Revščina vpliva tako na duševni kot tudi fizični razvoj otrok. Otroci se čutijo krive za revščino in prevzemajo skrb za preživetje družine, s tem pa izgubljajo otroštvo," je opisala. 

Izguba dostojanstva in zaupanja vase

Anita Ogulin je povedala, da ima revščina številne posledice tako za posameznike kot za celo družino: "Revščina vpliva na medosebne odnose v družini in poseže v vezi med ljudmi. Ljudje, ki se borijo za preživetje, pogosto izgubijo dostojanstvo in zaupanje vase, zato je nujna podpora, ki jim povrne vsaj kanček tega. Le tako lahko nastali položaj rešujejo."

Humanitarni programi so pod okriljem ZPM Ljubljana Moste-Polje so po njenih besedah nastali zaradi potreb družbe po celostni podpori in pomoči družinam v stiski. Projekt Volja vselej najde pot družinam v stiski denimo nudi takojšnjo pomoč v obliki hrane, oblačil in higienskih pripomočkov, poleg tega pa nudi tudi finančno pomoč in psihosocialno pomoč, organizira različne delavnice za krepitev starševskih kompetenc in predavanja, skozi katera spodbuja funkcionalno pismenost.

Že več kot 4.100 botrov

Več kot 4.800 otrokom iz socialno šibkih družin, vključenim v projekt Botrstvo v Sloveniji, pomaga že več kot 4.100 botrov, na svojega botra pa trenutno čaka 150 otrok.

Če bi želeli postati boter enemu od otrok v stiski, lahko pišete na info@boter.si, ali se prijavite kar prek spleta na naslovu boter.si. Mesečno boste za otroka darovali 30 evrov, ta denar pa gre v celoti enemu otroku.

Od začetka projekta v letu 2010 do danes je bilo zbranih več kot 7,8 milijonov evrov sredstev, ki so bila usmerjena v pomoč otrokom. Pobudnica projekta Milena Štular je izpostavila novo obliko pomoči otrokom v stiski: "Veliko otrok se želi šolati na programih v kraju, oddaljenem od doma, vendar zaradi finančne stiske te možnosti ne morejo izkoristi. V letošnjem letu smo vzpostavili dijaški sklad ter do sedaj omogočili kritje stroškov dijaških domov že 80 otrokom. Tako lahko nadaljujejo šolanje na želeni smeri in dobijo priložnost uresničiti svoje poklicne sanje."

Zahteva spoštovanje zakonskih rokov

Pobudnica in glavna nosilka projekta Botrstvo - brezplačna pravna pomoč Nina Zidar Klemenčič pa je opozorila, da je za učinkovite in dolgoročne rešitve potrebno spreminjati politike in zakonodajo, zato si je potrebno še naprej prizadevati za konkretne sistemske spremembe. "V štirih letih smo pomagali skoraj 1700 posameznikom in družinam ter dosegli tudi že kar nekaj sistemskih sprememb. Vendar je potrebno spremeniti še več. Mi lahko še naprej prevzamemo novih 1.700 primerov, vendar to ni rešitev. Nujne so sistemske spremembe," je znova opozorila.

Med drugim je opozorila na nujnost vzpostavitve poroštvenega sklada za ureditev moratorijev na plačila neprofitne najemnine; potrebna je vzpostavitev kakovostnih programov za zaposlovanje mladih, ki mora preprečiti tudi sistemsko anomalijo - prekarstvo; zagotoviti je potrebno spoštovanje zakonskih rokov organov druge stopnje za odločanje o pritožbah zoper odločitve Centrov za socialno delo ter zagotoviti dosledno spoštovanje Evropske konvencije o človekovih pravicah državnih organov ter ureditev stanovanjske zakonodaje. 

Pisma Dedku Mrazu

Na Žurnalu24 smo s sodelovanjem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje že leta 2012 obdarovali prve otroke v akciji Postanite Dedek Mraz. Jutri zjutraj bomo znova objavili pisemca s strani socialno šibkih otrok, ki jih boste lahko obdarovali. 

V prednovoletnem času sicer v okviru projekta Botrstvo v Sloveniji otrokom na ZPM že četrtič poteka projekt Trije zimski botri, ki s pomočjo donatorjev otrokom iz socialno šibkih družin uresničuje praznične želje. Svoja pisemca Miklavžu, Božičku ali dedku Mrazu je poslalo že skoraj 2.500 otrok, ki upajo na izpolnitev najbolj skritih želja. Trenutno pa na njihovo izpolnitev čaka še okrog 100 otrok. Več o projektu najdete na spletni strani www.trijezimskibotri.si

Komentarjev 3
  • patron 17:42 06.december 2016.

    POLOVICA JIH NEOPRAVIČENO FEHTA......!!!!!

  • Papaja Popi 17:21 06.december 2016.

    g. Marija Krajnc Vse to je res in še marsikaj drugega.Ni mi jasno, kako more nekdo prositi za pomoč, medtem, ko se mu za vratom blešči zlata verižica in zlati prstani na rokah.Imajo najnovejše opremljeno stanovanje.Imajo ...prikaži več najnovejše telefone. Podobno , kot emigranti.Zelo malo jih je, ki zares potrebujejo pomoč.Opravičujem se vsem tistim, ki zares nimajo in potrebujejo pomoč.Takim je treba dati pomoč v roke in nobenim posrednikom, ki večino zadržijo in porabijo zase ( razni karitasi, rdeči križ in tudi Ogulinova in še jih je. )

  • Marija Krajnc 17:02 06.december 2016.

    Ravno ti starši in njihovi otroci ki prosjačijo in jih Ogulinova tako zagovarja mečejo kruh (cele senviče ) po ulicah... Kdaj boste pogledali nas upokojence z polno delavno dobo pa nimamo niti za kruh, ko plačamo položnice...Ogulinova vse to ni ...prikaži večo ni res z otroci kar pišete.. Kar poglejte kako vsk dan kafetkajo in se vozijo v novejšimi avti....To nočete videt???