Zdravje > Otrok
89 ogledov

Za predšolske otroke s posebnimi potrebami

Otroci zbirajo plastenke Društvo Tandem
"Vsaj 15 odstotkov otrok ima rizične dejavnike v razvoju," je dejala Jasna Murgel iz SMC. Številni starši po njenih besedah ne vedo, kje najti pomoč.

Namen predloga zakona o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami je zagotoviti večdisciplinarno obravnavo otrok in njihovih družin.

Po pojasnilu Jasne Murgel je predlagana razširitev zdajšnjih razvojnih ambulant. Preoblikovale bi se v centre za zgodnjo obravnavo, ki bodo vstopna točka. V njih bo več zdravstvenega osebja, več delovnih in drugih terapevtov. Oblikovan bo individualni načrt za celotno družino, ki se bo lahko v vsakem trenutku obrnila na koordinatorja družine. Ta bo povezoval vrtec, center za socialno delo, bolnišnico in druge institucije, je dejala.

Naj ministrstva sodelujejo

Cilj je po njenih besedah zagotoviti sistemske rešitve. Pripravljen pa je tudi zato, da pristojna ministrstva sodelujejo med seboj in zagotovijo izobraževanja za strokovnjake.

Predlog je kompromis, tako da zajema le predšolsko obdobje, je dejala. Zakon bodo najprej preizkusili s pilotnim projektom, uporabljati pa se bo začel z letom 2019. Vrtcev s prilagojenim programom od tedaj ne bodo več financirale občine, ampak država, je napovedala.

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za izobraževanje Andreje Barle Lakota je dodana vrednost predloga, ki ga vlada podpira, to, da se bodo področja izobraževanja, sociale in zdravstva povezala pri celostni obravnavi. Predlog povezuje zdaj pogosto nepovezane sisteme, obravnava pa celotno družino in ne le otroka, je poudarila.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so vse poslanske skupine napovedale podporo predlogu, ki so ga ocenile kot nujnega za otroke in njihove družine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.