Zdravje > Otrok
29 ogledov

Zaradi marihuane deset centimetrov nižji

marihuana džojnt kajenje Shutterstock
Izsledki nove raziskave opozarjajo pred negativnim vplivom zgodnjega kajenja trave.

Fantje, ki kadijo travo pred puberteto, so lahko zaradi tega nižji za več kot deset centimetrov, ugotavlja raziskava Univerze Pir Mehr Ali Shah Agriculture iz Pakistana.

Skupina raziskovalcev je analizirala krvne vzorce 437-ih fantov, od tega jih je 217 uživalo konopljo pred vstopom v puberteto, piše The Independent. Med drugim so ugotovili, da so fantje, ki so kadili travo, prej vstopili v puberteto. “Uporaba marihuane lahko povzroči stresne odzive telesa, ki stimulirajo pubertetni razvoj in posledično zaustavljajo rast,” zaključujejo strokovnjaki.

Zgodnje kajenje trave pa ne vpliva le na rast. Raziskovalci na ameriški univerzi Northwestern so dve leti spremljali sto najstnikov, ki so redno kadili marihuano. Ugotovili so, da so se zaradi pojavile nepravilnosti na možganih. Šlo naj bi za neke vrste krčenje spominske strukture v možganih, posledično pa so imeli ljudje, ki so v sodelovali v raziskavi, oslabljen spomin.

 

Komentarjev 5
  • KOJAK 07:04 22.maj 2015.

    A zato je moj samo 16cm dolg?

  • moder 01:39 22.maj 2015.

    ob najbolj raziskovani substanci zadnjih 70let, res ne rabiš mešat neke religije zraven, ker se znanost in religija ne mešata najboljše.

  • Avatar čavez
    čavez 22:42 21.maj 2015.

    Potem je pa vsa mladina na travi, saj je redek mladenič, mladenka še visok.