Zdravje > Otrok
794 ogledov

Zaradi te bolezni izgubimo 10 do 15 otrok na leto

rak, otrok Profimedia rak, otrok
Vsak teden raka na novo odkrijejo pri enem ali dveh.

Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti otroškemu raku. Junaki 3. nadstropja ob tem pozivajo, da si pripnete zlato pentljo in tako pomagate ozaveščati o tej bolezni. Dnevu se pridružujejo tudi nekatera mesta, ki bodo v znak podpore pomembne zgradbe osvetlila z zlato barvo. V Ljubljani bo to Cankarjev dom, so zapisali v sporočilu za medije.

Miran Možina Intervju Slovenija "Nikogar ne zanima, kako se počutijo starši teh otrok"

V Sloveniji za rakom zboli od 70 do 80 otrok na leto, vsak teden pa raka na novo odkrijejo pri enem ali dveh. V razvitem svetu je otroški rak drugi najpogostejši vzrok smrti, pri otrocih, starih od 5 do 14 let. V Sloveniji zaradi raka leto umre od 10 do 15 otrok.

Junaki 3. nadstropja, društvo staršev otrok, zdravljenih na hemato-onkološkem oddelku želi v letu 2021 glas o mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku razširiti predvsem v šole in vrtce. Za njih so pripravili zlate pentlje, ki simbolizirajo ozaveščanje, hitrejše diagnosticiranje ter manjše število smrti, invalidnosti in posledic zdravljenja.

Društvo bo danes o tej nenalezljivi otroški bolezni ozaveščalo v centru Ljubljane. Na stojnici se jim bodo pridružili tudi zdravniki iz hemato-onkološkega oddelka Pediatrične klinike, so napisali na spletni strani. Stojnico bo obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor.

Akciji se pridružuje tudi Cankarjev dom. Pročelje so sicer osvetlili že septembra, ki ga je mednarodno združenje za pediatrično onkologijo SIOP po vsem svetu razglasilo za mesec ozaveščanja o raku pri otrocih.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 
Komentarjev 1
  • JZekspert 11:32 15.februar 2021.

    Predsednik Instagrama (ne pa naše države) Borut Pahor bo obiskal stojnico. Bolje pa bi bilo, ko bi enkrat nehal promovirati glavni vzrok otroških rakov - cigarete. Letos je 31.01. slovenski dan brez cigarete obeležil že dan prej, 30.1., ko je ...prikaži več iz naftalina potegnil fotografijo iz vojske - ne boste verjeli (kakšno naključje, hmmm) v uniformi s cigareto... Tudi za izjavo ''zelo si želim kaditi in piti, ker sem pri tem zelo užival'', se ta hovdre ni nikoli opravičil. Prihrani nam te zlagane obiske!