Zdravje > Otrok
3174 ogledov

V otroških pleničkah našli škodljive kemikalije

Gre za prvo študijo te vrste na svetu...

Francoski znanstveniki so v pleničkah za enkratno uporabo za dojenčke odkrili sledi zelo nevarnih kemikalij. Gre za prvo študijo te vrste na svetu, piše britanski The Guardian. Francosko ministrstvo za zdravje je zato že naročilo proizvajalcem, da v 15. dneh pripravijo „akcijski načrt“ za odstranitev spojin v plenicah, ki bi lahko nevarne za zdravje ljudi.

Ena izmed najdenih kemikalij je zloglasni glifosat, herbicid, ki ga Svetovna zdravstvena organizacija ni prepovedala, čeprav je ocenila, da je zelo verjetno, da je rakotvorna. Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC) je leta 2015 potrdila povezanost glifosata z večjo verjetnostjo za nastanek raka, predvsem nehodgkinovega limfoma.

Zelo znane blagovne znamke

Znanstveniki so preizkusili 23 vzorcev otroških plenic, ki bi jih je bilo mogoče kupiti v Franciji med letoma 2016 in 2018. Nekatere potencialno škodljive kemikalije so odkrili celo v plenicah z ekološko oznako. Poročilo, ki je francoska agencija za hrano in okolje  Anses objavila v sredo, sicer ne navaja blagovnih znamk teh izdelkov, vendar je poudarila, da gre za "zelo znane blagovne znamke“.

Poročilo navaja, da je bilo v plenicah za enkratno uporabo odkritih več škodljivih spojin, ki se lahko širijo z urinom in pridejo v stik z otrokovo kožo. Nekatere od teh kemikalij so bile dodane namerno, kot dišava.

Raziskovalci so odkrili približno 60 kemikalij, vključno z glifosatom, uporabljenim v herbicidu Roundup, nekatere od teh spojin pa so v Evropski uniji  deloma prepovedane. Nekatere druge snovi, ki so jih našli v planicah, lahko najdemo tudi v dimu cigaret ali izhlapevanju dizelskega goriva, piše v več kot dvesto strani dolgem poročilu. Meritve in izračuni temeljijo na 4000 plenicah nemenjene otrokom od rojstva pa do tretjega leta starosti. 

Dolgoročni vpliv na zdravje

Francoska ministrica za zdravje Agnès Buzyn se je objavi rezultatov že srečala s predstavniki proizvajalcev. Čeprav v raziskavi piše, da odkritje ne predstavlja neprosredne nevarnosti za zdravje otrok, ministrica prizanava, da vse to ne izključuje dolgoročnega tveganja za zdravje, zato je po njenem treba narediti vse za zaščito otrok. "Seveda lahko še vedno uporabljamo plenice. To delamo že 50 let," je dodala.  

Takoj po objavili študije se je oglasil še proizvajalec planic Pampers. "Naše plenice so varne in takšne so bile vedno," sporočilo podjetja povzema The Guardian. Dodaja, da so v podjetju že sprejeli nekatera priporočila iz študije in da njihovi izdelki ne vsebujejo snovi s seznama alergenov, ki jih je izdala EU.

Anses priporoča odpravo ali vsaj minimalno uporabo škodljivih sestavin v plenicah ter predlaga strožjo ureditev in nove raziskave. Študija še ugotavlja, da "zaenkrat ni epidemioloških študij, povezanih s tveganji za zdravje zaradi nošenja plenic." "Zdravstvenih tveganj zaradi uporabe planic za enkratno uporabo torej ni mogoče popolnoma izključiti," so še zapisali. 
 

Komentarjev 1
  • JustMe 15:56 30.januar 2020.

    Ne razumem kako nam lahko taka študija pomaga, če ne vemo za katere znamke gre.