Zdravje > Otrok
63 ogledov

Zato v Kanadi in Veliki Britaniji bolj jokajo kot na Danskem

Jok dojenček Profimedias
Dojenčki iz Kanade in Velike Britanije jokajo dlje kot njihovi vrstniki iz drugih drugih industrijskih držav in so v v popolnem nasprotju z danskimi in nemškimi dojenčki.

Seveda vsi dojenčki jokajo, velika je razlika v trajanju tega joka. Psihologi z britanske univerze Warwick so ustvarili nekakšen univerzalni zemljevid joka dojenčkov po svetu. Nastal je na osnovi raziskave 8700 dojenčkov iz držav kot so Nemčija, Japonska, Kanada, Danska, Italija Nizozemska in seveda Velika Britanija. 


Dojenčki iz Kanade in Velike Britanije jokajo dlje kot njihovi vrstniki iz drugih drugih industrijskih držav in so v v popolnem nasprotju z danskimi in nemškimi dojenčki, ki najmanj jokajo.

"Dojenčki se že v prvih tednih življenja zelo razlikujejo po joku oziroma po tem, koliko ur na dan prejokajo,"  je zapisal vodja raziskovalne skupine Dieter Wolke v študiji za strokovno revijo The Journaal of Pedriatrics: "V državah kjer otroci manj jokajo, pa lahko sedaj ugotovimo ali je vzrok za to samem starševstu, genetiki ali mogoče nosečnosti," je dodal strokovnjak. 

Kot ugotavlja, so prebivalci Danske nasploh med najsrečnejšemi na svetu, kar pomeni, da njihovi malčki enostavno uživajo v tej "genetski ugodnosti".

Mali Britanci jokajo več kot tri ure na dan

Sicer dojenčki v prvih dveh tednih jokajo povprečno dve uri na dan. Ta jok se stopnjuje in pri šestih tednih starosti doseže vrh - na povprečj  dve uri in 15 minut joka na dan. Za tem se začne jok zmanjševati - pri treh mesecih na povprečn uro in deset minut na dan.

Dojenčki iz Velike Britanije, Kanade in Italije jokajo v povprečju vsaj tri ure na dan in to vsaj tri dni na teden, ugotavlja raziskava.

Strokovnjaki tako ugotavljajo, da so nemški in danski starši bolj sproščeni glede svojih otrok, kar pomeni, da so verjetno pripravljeni počakati minuto ali dve preden vzamejo otroka v naročje. 

Seveda obstajajo razlike. Kakšen malček lahko prejoka tudi po pet ur na dan ali pa samo pol ure. Wolke pa je dejal, da bo diagram joka omogočil zdravstvenim delavcem pomiriti prestrešene starše in jim dopovedati, da njihovi otroci pogosto jokajo v mejah normale. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.