Zdravje > Otrok
12417 ogledov

"Želim si škornje za sneg, da ne bom imela mokrih nog kot lani"

Novoletni prazniki
Bili so pridni, pomagali so staršem, tudi preživeti. Ko pa naj bi napisali pisemce vsaj s skromno željo, ga preveč otrok nima kam poslati.

VSI OTROCI V ČLANKU IMAJO SVOJE DARILCE. Hvala vsem bralcem, ki ste pomagali

"Lučke, ki razblinjajo decembrsko temo, prav v vseh ljudeh zbujajo občutja pričakovanja nečesa novega, toplega, ljubečega. In prav vsak december na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje ne zmoremo sproti reševati stisk staršev, ki bi ob vseh težavah, vsaj otrokom radi pričarali trenutke veselja," nam je povedala predsednica Anita Ogulin.

Starši in skrbniki si po njenih besedah želijo, da bi otroci skupaj s svojimi najdražjimi doživeli čarobnost zadnjega meseca leta: "Da bi bili ujeti v pričakovanja dobrih mož tetke Zime."

Sporočila in sprevodi Miklavža, Božička in dedka Mraza, da bodo obiskali prav vse pridne otroke,  najprej slišijo otroci. Bili so pridni, pomagali so staršem, tudi preživeti, ko pa naj bi napisali pisemce vsaj s skromno željo, pa preveč otrok nima kam poslati.  Zato je tako zelo pomembno, da je ta Veseli december, zares vesel za vse, prav za vse otroke. Anita Ogulin

Anita si želi, naj otroci vsaj v tem mesecu ostanejo otroci.  V pričakovanjih, spodbudah, uresničenih tudi najbolj skromnih želja.

Iskrena pisemca otrok

Na dnu članka objavljamo še drugi del pisemc otrok svojemu dobremu možu. 

Kot boste lahko prebrali spodaj, je veliko otrok napisalo čisto takšne otroške in mladostniške želje, kot jih imajo ostali bogatejši vrstniki, zato jim tega ne smemo zameriti. Pisma objavljamo v celoti, čeprav si nekateri otroci res želijo veliko stvari – tem izberete eno darilce in jim ga podarite, ni nujno iz seznama želja.

Če se odločite in postanete dobri mož enega od otrok, obdarujte po občutku in svoji zmožnosti, dovolj je že eno darilce, da mu pričarate nasmeh in polepšate praznike. Darilca, ki jih boste bralci podarili otrokom, bodo romala do njihovih staršev, skrbnikov, rejnikov, ki jih bodo postavili pod novoletno jelko, kot to počnejo starši v bolje stoječih družinah.

Doživetje, ki kriči po sporočilu

"Že mnogo let organiziramo božično-novoletne počitnice otrokom nespodbudnih družinskih okolij. Obišče jih dedek Mraz s spremstvom. Ker so v Kranjski Gori, v počitniškem domu Vila Šumica. Seveda Dedek Mraz nima daleč, saj živi pod Triglavom 5. In veselje otrok ob njegovem obisku je ganljivo," opisuje svoje izkušnje Anita.

Otroci po njenem opisu pretakajo solzice, ko jih Dedek Mraz pokliče in preda darilce.  "Zares ganljivi prizori otrok, ki zato, ker vedo, da starši ne zmorejo niti najbolj skromnega darilca, utopijo svoje želje v žalosti. In tiste velike očke, ki jih okrasi solzica veselja, s tresočimi rokami odpirajo darilca.  In sledimo presenečenjem, kako je prav Dedek Mraz vedel kaj si želijo. Objemi dedka Mraza, njegovega spremstva, vseh nas, vrstnikov.....  Doživetje, ki kriči po sporočilu."

Prepričana je, da bi moral prav vsak otrok sanjati. Želi si, da se prav vsakemu otroku uresniči vsaj skromna materialna želja.  "Predvsem pa ne pozabimo, da darilca otrokom omogočajo, da se enačijo z vrstniki, ki  ne čutijo pomanjkanja. Srečo pa otroci še vedno dojemajo tako, da jo množimo in delimo starši in vsi, ki smo v "službi otrok". Vzemimo si čas zanje. Poslušajmo jih, pogovarjajmo se z njimi," pravi.

V življenje ponašamo le skupna lepa doživetja. In teh, teh imajo današnji otroci premalo.   Naj bodo v tem veselem decembru otroci veseli, naj bodo srečni, naj bodo enakovredni.  In hvala vsem, ki vam je mar. Anita Ogulin

Postanite njihov dobri mož

Ker gre za ranljivo skupino otrok, smo jim v uredništvu spremenili imena, v pismih smo jih izbrisali, oziroma objavili le dele slikic in pisemc, kjer ni njihovih pravih imen.

Vsak izmed vas si lahko izbere otroka, ki ga bo obdaroval. V izogib podvajanju daril, svoj namen in ime ter številko otroka pošljite elektronsko sporočilo na anja.scuka@zurnal24.si in počakajte odgovor oziroma potrditev. Podrobnejša navodila o oddaji darili pa vam bomo poslali po elektronski pošti, letos bo možnost dopoldanske in tudi popoldanske dostave darilc.

Spodaj so prepisana pisemca in želje otrok, ki jih zaradi pristnosti nismo lektorirali. V članku ob imenih otrok bomo sproti pisali, kdo od otrok je že našel svojega dedka Mraza ali Božička.

Pija z-43 - našla svojega Dedka Mraza

Dragi dedek Mraz, prosim, da mi prineseš za novo leto STRINKS in kotalke številka 33. (6 let)

Alan z-57 - DOBIL SVOJEGA DEDKA MRAZA

Dragi Dedek Mraz

Komaj sem čakal, da pride veseli December in na darila, ki jih dobim od tebe. Hvala dedek Mraz, ki me vsako leto obiščeš in zelo razveseliš. Povem, da sem bil letos zelo priden. Letos bi te lepo prosil, če mi prineseš veliki skiro (lahko rabljen) in nogometno žogo CR7,to si želim že nekaj let. Dedek Mraz, komaj čakam na tvoja darila. Želim ti lepe praznike, rad te imam. (10 let)

Danijel z-35 - DOBIL SVOJEGA BOTRA

Dragi Boter. Star sem deset let in hodim v četrti razred. Rad igram nogomet. Moj najljubši predmet je športna. Želim si dron s kamero (lahko tudi avto na daljinca). Imam dobre ocene in sem priden. Ko bom velik, bom nogometaš. Imam sestrico in dva bratca. Ko bi bilo vse, kar si želim. Hvala ti zelo in še enkrat hvala. (10 let)

Etan z-50 - IMA SVOJEGA BOŽIČKA

Dragi Božiček. Hodim v šesti razred, moj najljubši predmet je šport, rad igram nogomet. Želim si kolo, zato ker ga rabim za prevoz (lahko rabljeno). Hvala za vnaprej in srečno novo leto (11 let)

Nuša z-47 - Ima svojega Božička

Dragi Božiček in dedek Mraz. Stara sem osem let. Hodim v šolo v drugi razred in se zelo dobro učim. Zelo bi bila vesela, da bi za darilo dobila kotalke in komplet zgornji in spodnji del Soy Luna. Moja številka noge je 32, številko oblek imam 122/128. Zelo se veselim darila.

Zara z-45 - IMA DEDKA MRAZA

Dragi dedek Mraz. Prosim prinesi mi kotalke, številka 33 in STRINKS. Rada te imam. (ni starosti)

Mira Z-59 - IMA SVOJEGA BOŽIČKA

Dragi Božiček. Celo leto sem bila pridna poslušala sem mamico zato si za božič želim dojenčka s pleničko, flaško, posteljico, kahlico, dudo. Rad ate imam. Tvoja Mira (6 let)

Marko z- 32 - IMA SVOJEGA DEDKA MRAZA

Drago Dedek Mraz,

Želim si igračo in bundo in sladkarije. (8 let, velikost bundice 9/10let)

Nija z-60 - IMA BOŽIČKA

Dragi Božiček, celo leto sem ubogala in zato si kot nagrado za Božič želim: Božično šaljčko, tople nogavičke in veliko sladkarij. Rada te imam (12 let)

Tom z-55 - NAŠEL DEDKA MRAZA

Dragi Dedek Mraz

Komaj sem čakal, da ti pišem. Hvala za prelepa darila. Letos sem bil zelo priden. Prosim, če mi prineseš skiro in oblačila (št. 122) za šolo. Rad te imam (lahko rabljen skiro, 7 let)

Bine z-54 - DEDEK MRAZ MU BO PRINESEL OBLEKICE. IŠČE se ŠE RABLJEN SKIRO

Dragi Dedek Mraz. Komaj sem čakal, da ti pišem. Hvala za prelepa darila. Letos sem bil zelo priden. Prosim, če mi prineseš skiro in oblačila za šolo (št. 128-134, lahko rabljen skiro). Rad te imam. (9 let)

Pisma otrok | Avtor: A. Š. A. Š.

Ksenja z-56 - ŽE IMA DEDKA MRAZA

Dragi dedek Mraz. Komaj sem čakala, da ti pišem. Vsako leto me razveseliš in hvala za prelepa darila. Letos te lepo prosim, če mi prineseš superge številka 41 (črne ali bele), oblačila (hlače 44, majica s kapuco XL), ličila. Komaj čakam tvoje darilo, ker v šoli se bom počutila zelo srečno. Rada te imam (14 let)

Blaž z-53 - ŽE NAŠEL SVOJEGA BOTRA

Dragi boter. Hodim v šesti razred in treniram nogomet. Moj najljubši predmet je sport in zgodovina. Rad se igram s prijatelji in hoditi v šolo. Želim si dobiti waveboard rolko in bil bi vesel, če mi jo prineseš, hvala. (11 let)

Matjaž z-52 - NAŠEL SVOJEGA BOTRA

Dragi Boter, hodim v drugi razred, treniram nogomet. Moj najljubši predmet je matematika in sport. Želim si, da mi prineseš ferari avto na daljinc. (7 let)

Meli Z-58 - ŽE NAŠLA BOŽIČKA

Dragi Božiček, celo leto sem bila pridna in sem poslušala mamico, zato si za Božič želim dojenčka s pleničko, flaško, dudo inkahlico. Hvala ti. (5 let)

Tomaž z-49 - DOBIL SVOJEGA BOŽIČKA

Dragi Božiček, star sem 12 let in hodim v šesti razred. Moja velika in največja želja je, da dobim hoverboard. Moja mama si to ne more privoščit. Hvala za darilo. To željo si želim že tri leta, če pa je ta želja prevelika, si želim superge in kakšna oblačila, hvala. Moja številka noge je 42,5. (12 let)

Anej z-36 - ŽE NAŠEL SVOJEGA BOTRA

Dragi Boter. Star sem že skoraj štiri leta. Imam eno sestro in dva brata. Živim v veliki družini. Doma in v vrtcu sem zelo priden. Rad imam zimo, ker je veliko snega. Poleti pa se rad vozim s kolesom. Moja želja je, da dobim kolo (lahko rabljeno), želi si tudi kinder jajček. (Pisal sem s sestro). Lepo se imej in najlepša hvala (4 leta)

Chanel z-37 - IMA BOTRA

Dragi boter. Kmalu bo veseli December čas Božiča in novega leta, želim ti veliko sreče in zdravja.

Vedno sem prijazna do drugih in v šoli imam veliko dobrih ocen. Hodim v šesti razred. Moj najljubši predmet je matematika in likovna umetnost. V prostem času rada rišem. In rada bi postala zobozdravnica. Želim si lepe črne škornje, ročno uro in kakšno malo malenkost. Škornje bi potrebovala številko 37. To bi bilo vse, kar bi si želela. Hvala ti zelo in še enkrat hvala. Srečno 2019 (12 let)

Luka z-38 - NAŠEL SVOJEGA BOTRA

Dragi Boter

Star sem 2,5 meseca, imam veliko družino. Moja mama in očka sta pridna, zame lepo skrbita, želita mi najboljše. Imata me zelo rada, to je moj prvi božič. Ponoči do treh ne spim in se jokam.Mamica je zjutraj utrujena zaradi mene. Amapk ko bom veli bom nehal. Želim hojco, ko bom star 5 do 6 mesecev, jo bom potreboval. In kakšno otroško igračko. (Pismo je napisala sestrica)

Lili z-39 - IMA SVOJEGA DOBREGA MOŽA

Dragi dobri mož, tole pisemce namesto mene piše oči, saj sem se rodila s cerebralno paralizo. Poleg tega imam težave z vidom in sladkorno. Vedno sem dobre volje in prijazna do vseh ljudi. Zelo rada se družim s prijateljicami, najraje od vsega pa balinam. Prosim vas, da se tudi letos spomnite name in na mojo družino, ki se zelo trudi, da imamo vsak mesec na mizi hrano. Da smo vsi še naprej srečni. Če pa vam nip revel odveč, si najbolj od vsega želim prave žoge za balinanje. Hvala za vse.

Ema Sofija z-33 - NAŠLA SVOJEGA DEDKA MRAZA

Dragi Dedek Mraz! Prejmi lepe pozdrave, dragi dedek Mraz! Poskušala sem biti čim bolj pridna. Želela bi si zimske škornje za v sneg številka 32, da ne bom imela mokre noge, kakor lani. Želela bi si tudi psička, ki laja, hodi, da bi se lahko z njim igrala. Hvala (ni starosti)

Daša z-46 - DOBILA SVOJEGA BOŽIČKA

Stara sem šest letim in hodim v prvi razred. Sem zelo pridna in vesela deklica. Za darilo si zelo želim play doh plastelin in komplet soy luna. Moja številka oblačil je 110/116. (6 let)

Julija z-48 - NAŠLA SVOJEGA BOŽIČKA

Dragi Božiček. Stara sem šest let in hodim v prvi razred. Rada vozim kolo, igram se z barbikami in rada pojem. Za Božič bi želela kolo in harmoniko, ker radatudi igram na glasbilih. Rada bi iemla tudi mikrofon, ali kakšno barbiko ali sladkarijo. Zelo bi bila vesela daril, vem da so moje želje malo prevelike, ampak moja mama si takšnih stvari ne more privoščiti, ker živimo samo z mamico in nimamo očija. Vesele božične in novoletne praznike in hvala vnaprej. (Ni treba, da je kolo novo, 6 let)

Lukas z-34 - IMA DEDKA MRAZA

Dragi dedek Mraz! Prejmi lepe pozdrave! Upam, da bo letos december lepši kot lani, ko smo imeli požar in se še vedno bojim. Bil sem priden v šoli in doma. Če bi lahko, bi te prosil, če bi mi prinesel smučarski kombinezon številka 134. Želel bi si tudi namizni nogomet. (ni starosti)

Izak z-44- IMA DEDKA MRAZA

Dragi Dedek Mraz, prosim, da mi prineseš igračko avtomobilček. Rad te imam (3 leta)

 

Komentarjev 3
  • lana99 10:35 04.december 2018.

    ajoj res neveš kaj reč, žalostno ampak resnično zato jaz svoji hčeri ki je stara 9 let ponavljam,da je lahko srečna da ima starše,da smo vsi v družini zdravi.........včasih je preveč zahtevna ona bi imela rada vse............se strinjam z vami ...prikaži več če bi lahko bi tudi jaz sama poslaala darila tem otrokom,ker vem kako je ko otrok dobi tisto kar si želi oziroma upa da bo dobil.............upam da se jim uresničijo njihove želje

  • Skipi 09:40 04.december 2018.

    Ko to berem mi gre na jok. Če bi imel tako plačo kot naši poslanci bi vsem tukaj kupil kar pišejo s svojo bom lahko enemu ali dvema, ki nimata prevelikih zahtev.