Zdravje > Otrok
1730 ogledov

Nasveti: postanite aktivna družina

Družina Profimedias
S tem bodo starši za otroke že od malega boljši vzorniki ...

“Otroke zaznamuje njihova gibalna narava, zato imajo zelo izrazito potrebo po gibanju in premikanju. Starši jim lahko pri tem pomagamo in ustvarimo potrebne pogoje za gibanje,” ugotavljajo strokovnjaki Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota in Centra za zdravje ter razvoj Murska Sobota. V sklopu projekta "Evroregija – Zdrava regija" so namreč v brošuri "Aktivna mobilnost od dojenčka do šolarja" zbrali številne koristne nasvete, kako biti aktivna družina.

Dodajajo, da so še posebej pomembne gibalne izkušnje do 11. oziroma 12. leta otrokove starosti, saj se takrat ustvarijo predpogoji za zdrav telesni, duhovni in čustveni razvoj.

Kolesarjenje lahko prispeva odločilni delež pri ustvarjanju omenjenih predpogojev, kolo pa lahko izkusijo že dojenčki in malčki. Kako? Starši lahko svoje malčke peljejo v kolesarskih priklopnikih za otroke, v otroškem sedežu ali pa s transportnim kolesom.

S tem bodo starši že od malega za svoje otroke boljši vzorniki, saj se na pot raje podajo s kolesom kot avtom. Starši ob tem poskrbijo, da se kljub pomanjkanju časa razgibajo, malčki pa doživljajo svet okrog sebe na drugačen način kot v avtu.

Tako boste lažje ostali aktivni tudi tedaj, ko bodo malčki malce večji. Strokovnjaki za lažje učenje kolesarjenja svetujejo, da malčku  kupite poganjač ozirom apoganjalček. “Poganjač je enostavno sredstvo za premikanje, ki je namenjeno otrokom, starejšim od dveh let. Otroci se v normalnih pogojih sami naučijo vožnje s poganjačem, ker lahko uporabljajo hojo v smislu varnega in znanega poteka gibanja,” opisujejo.

Dodajajo, da se s poganjačem otroci naučijo vzdrževanja ravnotežja, krmiljenja ter uravnavanja hitrosti: “Zaradi neprekinjenega stika s tlemi, ki ga ima otrok na poganjaču, je možna igra z ravnotežjem.”

Kako pa na kolo?

Ko otrok poganjač obvlada, je prestop na otroško kolo mnogo lažji. Najprimernejše je kolo z globoko odprtino. Taka konstrukcija po navedbah strokovnjakov poskrbi za uspešno sestopanje v naglih oziroma kritičnih situacijah.

“Kolo mora biti prirejeno tako, da lahko otrok brez težav z obema rokama doseže in drži krmilo ter lahko s celim stopalom doseže tla,” svetujejo.

Otroci od šestega do desetega leta so najraje mobilni s kolesom, vednar se v promet lahko vključujejo le v spremstvu odrale osebe. Ko otrok dopolni deset let, pa lahko že opravlja kolesarski izpit.

Ob rojstvu otroka torej ni potrebe, da pospravite kolo v kot. Ostanite aktivni, tako bodo aktivni tudi vaši otroci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.