Zdravje > Otrok
794 ogledov

Znanstveniki dokazali, da ta zdravila vplivajo na splav

Tablete Profimedias
Dvakrat večje tveganje za splav.

Kanadski znanstveniki so preučevali rezultate več kot 160.000 zgodnjih nosečnosti in ugotovili, da imajo ženske, ki jemljejo benzodiazepine, skoraj dvakrat več možnosti za splav. To najnovejšo študijo je v teh dneh objavila prestižna revija JAMA Psychiatry.

Nekateri od najbolj znanih benzodiazepinov so alprazolam (tržno ime je Xanax, Helex …), diazepam (Valium, Apaurin), midazolam (Dormicum), etizolam in drugi.

"Med nosečnostjo je včasih treba zdraviti anksioznost in motnje razpoloženja," je za Reuters, ki študijo tudi povzema, dejala Anick Berard z Univerze Montreal. "Glede na pogostost anksioznosti in motenj razpoloženja med nosečnostjo, morajo zdravniki oceniti tveganja in koristi uporabe benzodiazepinov, glede na to, da obstajajo tudi alternativne nefarmakološke metode zdravljenja, kot je psihoterapija," je opozorila kanadska raziskovalka.

Lekarna Zdravje V enem letu pojedli za več pol milijarde evrov tablet, nad nekaterimi sploh nimamo kontrole

Da uporaba tablet kot so Helex, Xanax med med nosečnostjo lahko povzročijo poškodbe zarodka, so pred tem že ugotovili. "Ugotovili smo že, da se spojina prenese v placento, kar je povezano z nekaterimi dednimi okvarami, nedavne študije so te droge že povezovale s tveganjem za spontani splav, vendar ni bilo jasno, ali prav vsa zdravila iz te skupine pomenijo enako dveganje" je pojasnila Berardova.  

Da bi raziskali učinke nekaterih benzodiazepinov na nosečnosti, je ekipa kanadskih raziskovalcev preučila podatke 442.066 nosečnosti, v kontrolno skupino so vključili kar 161.454 žensk, od katerih jih je bilo 27.149 splavilo in 134.305 rodilo.

Ženske, ki so obolevale z epilepsijo in tiste, ki so benzodiazepine uživale že prej ali so bile izpostavljene toksičnim snovem, škodljivim za plod, so bile izključene. Prav tako so izključili ženske, ki so imele splav pred šestim tednom nosečnosti ali po 19 tednih.

Med nosečnicami, ki so imele splav, jih je kar 375 ali 1,4 odstotka uživalo benzodiazepine v zgodnji nosečnosti. Med ženskami, ki so uspešno rodile, je bilo takšnih 788 ali 0,6 odstotka.

Raziskovalci so ugotovili, da so nosečnice, ki so jemale benzodijazepine v začetku nosečnosti, imele 1,85-krat večjo stopnjo splavov v primerjavimi s tistimi, ki teh zdravil niso jemale. Vsaki obliki teh zdravil je sledilo tveganje za splav, od 1,13-krat za flurazepam do 3,43-krat za diazepam.

Večina nosečnic je uporabljala ta zdravila približno dva tedna, so povedali avtorji raziskave.

Ljubljana 13.05.09, zdravila, kapsule, antidepresivi, tablete, antibiotiki, Foto Priznana psihiatrinja Zdravje Pomirjevala povzročajo eno najhujših oblik zasvojenosti denar euro štetje Povprečen Slovenec Zdravje Toliko porabimo za zdravila
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.