Zdravje > Otrok
8801 ogledov

Znanstveniki ugotovili, kako najhitreje uspavati dojenčka

dojenček jok Shutterstock
Številni starši trpijo, ker njihovi dojenčki ponoči jokajo.

Japonski in italijanski znanstveniki so predlagali metodo, kako jokajočega dojenčka uspavati v samo 13 minutah. 

V znanstveni reviji Current Biology navajajo, da ga je treba držati v naročju in se hkrati premikati. Pet minutno ujčkanje med hojo po prostoru spodbuja spanje jokajočih dojenčkov tudi podnevi. Otroka je treba držati ob telesu in ga nositi pet minut v enakomernem tempu brez nenadnih gibov, so zapisali. "Ko bo zaspal, ga ne prehitro položiti položil v posteljico," dodajajo. 

"Številni starši trpijo, ker njihovi dojenčki ponoči jokajo," je povedala ena od avtorjev študije Kumi Kuroda z japonskega znanstvenega inštituta Riken.

"To je velik problem, predvsem za neizkušene starše, ki so hudo pod stresom. V redkih primerih lahko to privede celo do zlorabe otrok," je dejala.

Kuroda in njeni sodelavci so opazovali otrokov odziv; ko jih mame držijo v naročju med premikanjem; ko jih držijo v naročju v sedečem položaju; ko ležijo v posteljici in ko ležijo v zibki.

Njihovo obnašanje so posnele kamere, naprave EKG pa so jim merile srčni utrip. Jokajoči otroci so se že po 30 sekundah nošenja umirili, njihov srčni utrip pa se je upočasnil. Vsi so nehali jokati, polovica jih je zaspala.

Ko pa so jih mame takoj položile v posteljice, se jih je skoraj tretjina zbudila in to v pičlih 20 sekundah. Verjetnost, da se bodo zbudili, je bila veliko manjša, ko so jih matere po uspavanju še nekaj minut držale v naročju. Podoben pomirjujoč učinek je imelo tudi polaganje otroka v zibko.

Če pa so matere poskušale pomiriti otroka tako, da so sedele z njim in ga imele naročju ali če so ga položile v posteljico, se je njihov utrip takoj povečal. Enako se je zgodilo, če je mati nenadoma prenehala hoditi. "Čeprav je vsak dojenček drugačen, je ta tehnika najbolj uspešna pri jokajočih dojenčkih," ugotavljajo raziskovalci. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar jate
    jate 06:35 09.oktober 2022.

    o moj bog,pa kaj odkrivajo toplo vodo? Jaz pa sem mislila bogve kaj....

  • AnGus 12:07 04.oktober 2022.

    Ne morem verjeti! Ugotovili so to, kar smo pri nas doma prakticirali pred več kot 20 leti, pa že takrat ni bilo novo. Aleluja! Eureka!