Zdravje
2990 ogledov

Pacienti brez zdravnika naj gredo k zasebniku? Tako odgovarjajo na zavarovalnici.

Čakalnica Profimedias
Skupina zdravstvo.si je 2.1.2023 ključnim deležnikom v zdravstvenem sistemu zastavila vprašanje: ali naj bolnik brez dostopa do javnega zdravstva dobi povrnjene stroške zdravljenja pri slovenskem zasebnem zdravniku, kot to velja za zdravljenje v tujini?

Osem zdravnikov, združenih v iniciativi zdravstvo.si, Matej Beltram, Gorazd Kalan, Matija Kališnik, Marko Noč, Simon Podnar, Samo Vesel, Andrej Vranič in Krištof Zevnik namreč poudarja, da javno zdravstvo pomeni pravočasno in kvalitetno opravljeno zdravstveno storitev pri kateremkoli zdravniku z ustrezno licenco ter plačilo storitev iz vplačanih zavarovalnih premij.

Za zasebnika v tujini zavarovalnica plača, v Sloveniji ne

"Bolnikom v Sloveniji je onemogočeno, da svobodno izberejo zdravnika in dobijo stroške zdravljenja povrnjene. Ob tem pa paradoksalno ZZZS povrne stroške zdravljenja slovenskemu bolniku, ki prejme zdravstveno storitev v eni od evropskih držav. Slovenija tako že 30 let ne izpolnjuje pogojev definicije javnega zdravstva. V resnici se trdno oklepa koncepta državnega zdravstva, kjer bolnik prejme plačilo za zdravljenje samo pri od države izbranih izvajalcih," poudarjajo v iniciativi.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je leta 2021 prejel skupno 1.177 vlog za povračilo stroškov specialističnega in bolnišničnega zdravljenja v tujini.

Stroške povrnejo samo v tem primeru

Pacient, ki v Sloveniji plačuje polno zdravstveno zavarovanje, bo v Sloveniji prejel povračila stroškov pri zasebniku samo v primeru, ko ga je ta obravnaval zaradi nujnega stanja. "Bolniki povrnjenih stroškov pri zasebnih zdravnikih NE bodo prejeli, ker obstaja bojazen, da bodo bolniki plačevali več, kot jim lahko ZZZS povrne. Bolniki bi bili podvrženi neposrednemu plačilu in izkoriščanju s strani zdravnikov," pojasnjuje direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje ZZZS Tatjana Mlakar. 

Če bo ta isti zavarovanec šel z napotnico k zdravniku v državi EU, bo dobil povrnjene stroške tudi nenujne storitve, in sicer po cenah, kot jih za določeno storitev obračunava ZZZS. To pomeni, da morda ne bo dobil povrnjenega popolnega zneska. 

Zavarovancem, ki nimajo osebnega zdravnika, Mlakarjeva predlaga: "ZZZS predlaga bolnikom, da si v primeru nenujnih stanj, kamor očitno spada tudi obisk pri družinskem zdravniku, pogledate čakalne vrste in se postavite v krajšo čakalno vrsto. Še posebej, ker ZZZS po interventnem zakonu plačuje vse storitve, ki jih opravijo določeni in NE vsi izvajalci v javnem zdravstvu." 

Komentarjev 2
  • Kmodri 16:21 09.januar 2023.

    Takoj, ne včeraj m

  • Avatar pantani
    pantani 13:35 09.januar 2023.

    Banda zavarovalniška!!! Ukinit dodatno zavarovanje!!!