Zdravje
416 ogledov

Paracetamol nas naredi apatične

tablete Shutterstock
Jemanje paracetamola povzroča "čudne" učinke, ugotavljajo znanstveniki.

Paracetamol je eno izmed najpogosteje uporabljenih zdravil, toda znanstveniki ugotavljajo, da zmanjšuje empatijo oziroma našo sposobnost vživljanja v drugega človeka, sočustvovanja z njim. 

Raziskovalci ameriške univerze Ohio so do ugotovitev prišli na osnovi obširnega ekspirimenta na študentih, ki so jih razdelili v dve skupini. Prva je popila tisoč miligramov paracetamola, druga je prejela placebo,

Po navedbah portala sciencedaily.com, so fantje in dekleta zatem prebirali zgodbe o trpečih ljudeh. Prva je govorila o človeku, ki se je sam zarezal do kosti, druga o nekomu, ki je izgubil očeta. Študenti so morali oceniti njuno stopnjo bolečine z ocenami od ena do pet.

Paracetamol | Avtor: Profimedias Profimedias
Skupina, ki je popila paracetamol, je bolečini obeh dala nižjo oceno od študentov, ki so vzeli placebo. 

Ugotovitve zaskrbljujoče

V drugi raziskavi so skupinama študentov posredovali kratke in neprijetne glasne zvoke. Fantje in dekleta so morali najprej oceniti, kako neprijetna je bila njihova izkušnja, nato pa, kako neprijeten bi bil tak zvok za drugega.

Študenti skupine, ki je vzela paracetamol, so izkušnjo ocenili kot manj neprijetno tako zase kot za druge, od tistih, ki so vzeli placebo:"Ne vemo, zakaj ima acetaminofen takšne učinke, a ugotovitve so skrb vzbujajoče," je dejal soavtor študije Baldwin Way

Paracetamol je namreč v ZDA najpogosteje uporabljana učinkovina protibolečinskih zdravil, ki so na voljo brez recepta. Pri nas je takšno zdravilo na primer Lekadol .

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.