Zdravje
32365 ogledov

Pazljivo pri uživanju masla, to pravi najnovejša raziskava

maslo Shutterstock
Maslo poveča tveganje za zgodnjo smrt.

Ljudje, ki jedo veliko masla, imajo večje tveganje za prezgodnjo smrt, medtem ko imajo tisti, ki večinoma uporabljajo rastlinska olja, kot sta oljna repica ali olivno olje, tveganje nižje od povprečja, je pokazala nova študija.

Poleg tega zamenjava masla z rastlinskimi olji, kot sta kanola ali oljčno olje, močno zmanjša tveganje prezgodnje smrti.

Zamenjava desetih gramov masla na dan – manj od ene jedilne žlice – z rastlinskimi olji bi lahko zmanjšala tveganje smrti za 17 odstotkov zaradi katerega koli vzroka, zlasti raka, piše v raziskavi objavljeni v prestižni reviji JAMA Internal Medicine.

Rezultati kažejo, da so ljudje, ki so pojedli več masla, imeli 15 odtotkov večje tveganje za smrt v primerjavi s tistimi, ki so ga pojedli najmanj.

Maslo in rastlinska olja vsebujejo različne vrste maščobnih kislin, ki pa imajo različne učinke na telo. Maslo je bogato z nasičenimi maščobnimi kislinami, ki so povezane z višjim holesterolom in otrdelostjo arterij. Te vrste maščob so povezane tudi z vnetjem in spremenjeno aktivnostjo hormonov, kar lahko poveča tveganje za raka.

Po drugi strani imajo rastlinska olja več nenasičenih maščobnih kislin, ki lahko znižajo holesterol, pomagajo ohranjati zdravje celic in možganov, se borijo proti vnetjem in celo pomagajo človeku absorbirati določene vitamine.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • slopubec 05:33 13.marec 2025.

    Cca. 30 let jem za zajtrk maslo, nikoli težav z holesterolom. Ne lažite!

  • AN27 10:13 11.marec 2025.

    Pozabili ste navesti, da gre za promocijski članek proizvajalca Unilever (Becel margarina) ;))

  • bojan500 07:38 11.marec 2025.

    Zurnal24 🤮🤣