Zdravje
925 ogledov

Pediatri pojasnili varnost cepiv za otroke

otroci maske Profimedia
Zdravniki specialisti so včeraj na javnem posvetu naslovili dvome glede cepljenja proti covid-19 za otroke od 12. leta in izpostavili, da so cepiva varna. V Sloveniji je s prvim odmerkom trenutno cepljenih 3000 otrok do 17. leta starosti, z drugim pa 600.

Pediatrinja Nataša Toplak je predstavila ugotovitev, da covid-19 otrok s pomanjkljivim imunskim sistemom ne ogroža bolj kot zdravih otrok. Opozorila pa je, da to ne pomeni, da ne more priti do življenjske ogroženosti otrok z nekimi specifičnimi motnjami. "Prišlo je predvsem do motenj v koncentraciji, podaljšane utrujenosti, nekateri otroci pa imajo še vedno motnje vonja in okusa," je pojasnila in dodala, da nihče od teh otrok nima trajnih posledic na srcu. Kot najbolj zaskrbljujoče je izpostavila dolgoročne psihološke posledice za otroke.

Do sedaj je v Sloveniji en otrok ponovno zbolel s kliničnimi znaki covid-19. Prva okužba, po kateri je dobil večorganski vnetni sindrom, je bila asimptomatska, je povedala pediatrinja.

Pediater Denis Baš je izpostavil, da pri otrocih prihaja do porasta števila duševnih motenj in slabega psihofizičnega stanja. Po njegovih besedah je pri otrocih prenos okužb redkejši, saj so redkeje vir okužb v domačem okolju. Izpostavil je tudi pomen samotestiranja, ki pomeni zgodnjo izključitev asimptomatskih pozitivnih oseb. Slednje pa v praksi ni zaživelo, je povedal.

"Asimptomatske osebe še vedno predstavljajo tveganje. Z virusom se brez simptomov spopade 40 odstotkov odraslih, predšolskih otrok 68 odstotkov, šolskih otrok pa 52 odstotkov. Virusno breme je v zgornjih dihalih otrok manjše," pa je pojasnil predstojnik Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo Janez Tomažič. Poudaril je pomen preventive tudi pri otrocih, kljub temu, da so načeloma pred virusom bolj varni.

''Statistično je večja verjetnost, da otrok dobi večorganski vnetni sindrom, kjer je v več primerih prizadeta tudi srčna mišica, po okužbi s covidom-19 kot pa pri samem cepljenju. Janez Tomažič

Zavrnili so tudi splošne dvome glede obolelosti po cepljenju, saj gre za redke pojave. Za primerjavo, do 30.4. je bilo v ZDA cepljenih 101 milijona oseb in pri 10 262 je prišlo do reinfekcije, torej 0,01 %, od tega 63 % pri ženskah. 995 obolelih je bilo hospitaliziranih, 160 jih je umrlo, po podatkih CDC. Vsi sodelujoči so tako pozvali k odgovornosti do sebe in družbe ter se strinjali, da je cepljenje edini izhod iz epidemije. Tudi študije na podlagi podatkov iz Izraela so pokazale, da cepljenje zagotavlja tudi navzkrižno zaščito necepljenim posameznikom v skupnosti, a je za to potrebno prvo doseči visoko precepljenost prebivalstva, je še pojasnil Tomažič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • JZekspert 10:21 16.junij 2021.

    Roke stran od otrok, prekleti korona-fašisti!!!!!!!!!!!! Tukaj se vse neha !!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!

  • krucefiks 08:34 16.junij 2021.

    3000 prtegnjenih staršev