Zdravje
137 ogledov

Pet pacientov s HIV po prejemu cepiva brez virusa v telesu

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Novo zdravljenje s cepivom prinaša napredek na področju zdravljenja HIV in preprečevanju razvoja AIDS-a.

Znanstveniki so združili dve inovativni HIV cepivi z zdravilom, ki se običajno v okviru poskusnih zdravljenj uporablja za zdravljenje raka. Poskus je trajal tri leta, izvajal pa ga je IrsiCaixa raziskovalni inštitut iz Barcelone.

Po končanem zdravljenju pri petih od 24 pacientov niso več zaznali prisotnosti virusa, piše New Scientist. Eden od njih sedem mesecev po zaključku ni jemal nobenih zdravil, medtem ko je pri preostalih štirih bilo to obdobje krajše. Po obdobju remisije so morali nadaljevati z jemanjem zdravil. 

Kljub temu je vodja ekipe Beatriz Mothe prepričana, da so na pravi poti, da razvijejo zdravilo, ki bi ponudilo alternativo dnevnemu jemanju zdravil pacientov s HIV.

Zdravila, ki upočasnjujejo širjenje okužbe, jemlje okoli 18 milijonov ljudi. Poleg tega, da gre za precej draga zdravila, povzročajo tudi številne stranske učinke. Jemati jih morajo vsak dan, po navadi do konca življenja.

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.