Zdravje
1956 ogledov

Petrovec: "S precejšnjo gotovostjo lahko trdim, da teh sevov pri nas ni"

Miroslav Petrovec Nebojša Tejić/STA
Vodja inštituta za mikrobiologijo o novih sevih koronavirusa pri nas in o novih možnostih testiranja.

Inštitut za mikrobiologijo, ki spremlja tudi, kateri sevi koronavirusa se pojavljajo v Sloveniji, od oktobra do konca preteklega leta ni zaznal angleške različice koronavirusa, prav tako ne različice, ki se imenuje južnoafriška, je sporočil predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec.

"To je zelo dobra novica, vemo, da se obe različici virusa širita še hitreje in še bolj uspešno, vsaj v osrednjem delu to najbrž ni bil vzrok za stanje epidemije, kot ga imamo," pravi Petrovec. 

"S precejšnjo gotovostjo lahko trdimo, da teh sevov pri nas ni"

Osnova za tipiziranje sevov so testi PCR, Nacionalni inštitut za okolje, zdravje in prehrano in Inštitut za mikrobiologijo, pa opravljata diagnostiko pri nekaj manj kot polovici testov PCR. 

"Od oktobra do konca decembra je bilo analiziranih več kot 500 različnih sevov, ki so bili testirani pri nas in pri nobenem od teh mutacij, ki so značilne za ta dva seva, nismo našli. Seveda smo našli določene spremembe v genomu, kar je pričakovano. S precej visoko gotovostjo lahko trdimo, da v populaciji, ki jo mi testiramo, teh variant ni," razlaga Petrovec. 

Z uvedbo antigenskih testov se je zelo povečala zmožnost testiranja, kar je za spremljanje in blaženje posledice epidemije ključnega pomena, pravi Petrovec, ki je tudi član strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje. "Strokovna skupina se ves čas zavzema, da bi bilo hitro testiranje čim bolj dostopno, tako na vstopnih kot na mobilnih odvzemnih mestih, kar je zelo pomembno, da ljudje lahko izvejo in preverijo svoje stanje brez kakršnihkoli ovir," pravi Petrovec.

Kmalu nove možnosti odvzema brisa

Tako na Inštitutu za mikrobiologijo kot na Nacionalnem laboratoriju za okolje, zdravje in hrano potekajo optimizacije in raziskave, kako kvalitetni so testi ter tudi raziskave, kaj lahko še ponudijo. "V kratkem lahko pričakujemo kakšne izboljšave, boljše teste in morda informacije, kako zanesljivi so ti testi," pravi Petrovec.

"Veselimo se tudi kakšne nove možnosti odvzema brisa, kar bo še bolj primerno za otroke in tiste s težavami pri odvzemu iz nosnega dela žrela. Govora je o grgranju, trenutno še ne morem govoriti o rezultatih, ker raziskave še potekajo, mislim pa, da bomo o tem lahko zelo kmalu govorili in tako priložnost tudi ponudili," obljublja Petrovec. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • rierieneed 05:04 13.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - odličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • Ender3 16:16 12.januar 2021.

    V tej kaotični krizi, je neodgovorno in preuranjeno govoriti, da sevov ŠE ni. Še posebno iz ust predstavnikov konzervativne, strokovno in materijalno obubožane med. stroke.