Zdravje
39168 ogledov

Podatki kažejo, da se rojeva nova, še hujša različica

Covid-19
1/12
Epa
Iz Velike Britanije že prihajajo informacije o novi različici virusa, ki je še bolj kužna kot delta. Direktor NIJZ Milan Krek opozarja, da se je treba pripraviti na nov izziv.

"Bojimo se, da gremo v nov val," je trenutne epidemiološke razmere opisal direktor NIJZ Milan Krek. Virus je še vedno prisoten, trend, ki je prisoten pa je popolnoma jasen. V naslednjih mesecih lahko po besedah Kreka pričakujemo povečanje števila okužb, predvsem tam, kjer so slabše precepljeni. Poleg slabšega cepljenja v korist virusa deluje tudi slabo upoštevanje sistema PCT in popuščanje pri zaščitnih ukrepih. 

epidemija podatki | Avtor: NIJZ NIJZ

Med starejšimi od 18 let je z vsemi odmerki cepljenih 62 odstotkov prebivalstva, med starejšimi od 50 let pa je takih 73 odstotkov prebivalcev. 

epidemija podatki | Avtor: NIJZ NIJZ

Nefarmakološke ukrepe lahko izvaja vsak sam, ne glede na to, ali so zapisani v zakonu ali odloku, poudarja Krek. Obnašati se je treba preventivno in paziti na starejše sorodnike, ki jim lahko delta, če niso cepljeni, povzroči hude težave. Pomembno je tudi, da osebe, ki imajo znake okužbe, ostanejo doma, spoštujejo izolacijo in karanteno. 

V letu in pol boja z virusom nam je umanjkalo sodelovanje. Namesto da bi se izkazali kot narod, ki sodeluje, smo se izkazali kot narod, ki išče same napake in se razdvaja. "Še zmeraj nam ni jasno, s čim imamo opravka," to, kako javnost vidi virus, komentira Krek. "Ljudje se bodo morali prej ali slej začeti tega zavedati. Od tega, kdaj se bo to zgodilo, pa je odvisno, kakšna bo cena, ki jo bomo plačali. Stroka ve, kaj dela. Vemo, kaj vam priporočamo. V državah, kjer so stroki zaupali – recimo na Portugalskem – ni treba več nositi mask in ni treba uporabljati PCT. Čas je, da nam zaupate. Treba se je odločiti, ali ljudje poslušajo lažne novice ali gredo za stroko." 

Stroka je proti zapiranju, saj meni, da imamo druge izhode, kot je PCT. Vendar pa je Krek opozoril, da bo treba poseči tudi po strožjih ukrepih, če bomo prišli do točke, ko bodo bolnišnice polno zasedene.

Dviguje se število sprejemov 

Po stopnji pojavnosti virusa smo visoko nad sosednjimi državami in pričakovati je, da se bo ta trend še nekaj časa nadaljeval. Kako visoko bodo šle številke, pa je odvisno tudi od tega, kako bomo uspeli zmanjšati mobilnost. 

epidemija podatki | Avtor: NIJZ NIJZ

Trenutno je največ okuženih v starostnih skupinah od 15 do 24 let in od 35 do 44 let. Poleg tega, da so to bolj mobilne populacije, so tudi slabše precepljene.

epidemija podatki | Avtor: NIJZ NIJZ

Zelo visok je delež hospitaliziranih v starosti nad 55 let, zato pristojni vse, starejše od 55 pozivajo, naj se čim prej cepijo, da ne bo potrebno zdravljenje v bolnišnici. Četrtino vseh postelj zasedajo bolniki, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Ko se število teh postelj dvigne nad 130, je treba aktivirati rezerve. Glede na trenuten trend bomo to mejo kmalu presegli. 

podatki epidemija | Avtor: NIJZ NIJZ

Ob tem pa ne smemo pozabiti, da večje število hospitaliziranih zaradi covida-19 pomeni manj postelj za ostale programe, daljše čakalne dobe in nadaljevanje težav z zagotavljanjem kadra. 

podatki epidemija | Avtor: NIJZ NIJZ

Od 26. junija dalje je za posledicami covida-19 umrlo 239 ljudi. "Od junija imamo dovolj cepiva. Nismo se cepili dovolj hitro, zato je rezultat tak, kot je. Umrljivost se najbrž še nekaj časa ne bo umirila," ocenjuje Krek

epidemija podatki | Avtor: NIJZ NIJZ


Če je bilo sredi avgusta stanje bolj resno v zahodnoevropskih državah, je trenutno stanje najslabše v vzhodnem delu Evrope. Med temi državami je tudi Slovenija. Ob tem je Krek sicer dejal, da se štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev povečuje povsod v EU. Razlog za to vidi tudi v tem, da vstopamo v zimsko obdobje, ko se poveča zadrževanje ljudi v notranjih prostorih, hkrati pa se ne poskrbi za ustrezno prezračevanje prostorov. 

epidemija podatki | Avtor: NIJZ NIJZ

Krek je še enkrat pozval vse, ki še niso cepljeni, da k temu pristopijo. Saj cepljenje ščiti pred težjim potekom bolezni, hospitalizacijo in smrtjo. Cepiva v Sloveniji je za zdaj dovolj. 

epidemija podatki | Avtor: NIJZ NIJZ

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 67
  • Naklonsky 15:57 17.november 2021.

    V članku piše vse drugo, razen o novi različici! WTF?

  • Dusan12 09:39 21.oktober 2021.

    Ne razumem te popoldanske protestnike, razbijače, nergajo po Ljubljani, vznemirjajo občane mesta, zakaj se ne dobivajo na kakšnem opuščenem travniku, v okolici Celja, tam si lahko celo odojke vrtijo, nabavi jih pa lahko sam Milovanovič, pa kakšen cent zna primakniti tudi Zoran

  • igorgeus 08:43 21.oktober 2021.

    to je kot reklama za pralni prašek. že prejšnji je bil ultra dober, ampak vsak naslednji je pa še neprimerno boljši