Zdravje
540 ogledov

Poglejte, kaj iz človeka naredi nova droga Flakka

Nova droga Flakka Youtube
DrogArt opozarja: "Povzroča paranojo, psihoze, skratka, gre za eno najnevarnejših novih drog."

Posnetki, ob katerih se dobesedno zgroziš. Prihajajo iz ZDA, kot opozorilo, ki je v teh dneh zaokrožilo tudi pri nas.

Gre pa za učinke sintetične droge imenovane Flakka, poimenovali so tudi "kamenčki", ker spominja nanje in "nor za pet dolarjev" - kar pomeni, da zaradi nje, kot boste videli, ljudje počno neverjetne stvari.

"Ta zadeva ni nič novega, na trgu je že nekaj let, v zadnjem letu pa se je predvsem v ZDA število uporabnikov bistveno povečalo, zato se tudi toliko govori o tem,"  je za Žurnal24 o sintetični drogi imenovani Flakka, povedala Simona Habič iz DrogArta.

Kar se Slovenije tiče, Habičeva pravi, da so kakšno tabletko zasledili tudi pri nas, ljudje so pripovedovali o njej, o svojih izkušnjah, izkušnjah prijateljev, vendar o večji porabi (DrogArt ima tudi svoje info točke) ne poročajo: "Gre za sintetično drogo z zelo močnimi stimulativnimi učinki. PVP povzroča hudi paranojo, psihoze, skratka, gre za eno nejnevarnejših  novih drog," je še dodala predstavnica DrogArta. 

Kaj je PVP?

Na DrogArtu navajajo, da gre za sestavino a-PVP (α-Pyrrolidinopentiophenone), ki je močan stimulant in naj bi deloval kot zaviralec ponovnega privzema noradrenalina in dopamina.

Razvili so jo sicer že v šestdeseih letih prejšnjega stoletja, v komercialne namene pa se pojavlja in uporablja zadnjih nekaj let.
 
Na DrogArtu še opozarjajo da je predvsem mešanje z ostalimi drogami izjemno tvegano, saj gre za neraziskano snov: "Ob mešanju a-PVP z ostalimi stimulantnimi drogami se poveča tveganje za nastanek vročinskega udara, krčev in odpovedi srca," so zapisali. 
 

Negativni učinki

Tesnoba, psihoze, vazokonstrikcija, paranoja, močno povišan srčni utrip in tlak, stiskanje mišic, izčrpanost, tresenje, izguba apetita, težave s koncentracijo, nespečnost. Kakšni so učinki,  je razvidno tudi iz številnih posnetkov.

Grdo in predvsem zelo nevarno, droga naj bi močno povišala tudi telesno temperaturo. Sestavina učinkuje približno štiri ure, za tem pa so ljudje popolnoma izčrpani, depresivni. S Floride poročajo tudi o smrtnih žrtvah.

 

 

Komentarjev 6
  • Michaela Kowi 14:09 10.september 2016.

    ker so jo razvili v šestdesetih letih, to pomeni, da vedo kaj pomeni ta substanca ne pa da pišejo da je neraziskana snov. zakaj pa se ljudje zadevajo, ker so firbčni ali pa odvisniki že od drugih substanc in malo ...prikaži večo morje drugih stvari.

  • Michaela Kowi 14:04 10.september 2016.

    k

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:42 14.maj 2016.

    Dodatni stroški so ker more policija preiskati kaj se je zares zgodilo, vse relevantne zadeve opisat v poročilu, izprašat priče, ipd. Poleg tega pa mora tud reševalc pridt in te poskušat reševat, če se da te probajo rešit še v ...prikaži več bolnišnici... če umreš ti naredijo obdukcijo da nisi bil slučajno pod kakšnimi substancami (recimo drogo za posilstvo) ipd. Dalje so stroški z pogrebom in pogrebnimi storitvami. Potem je na vrsti birokracija. Država te mora črtat iz raznoraznih relevantnih seznamov. Nič ni zastonj. Manj stroškov seb in drugim narediš če se spraviš k sebi in koristiš sebi in drugim.