Zdravje
168 ogledov

Poklukar pojasnil, kdaj se bo začela uporaba zdravila molnupiravir

molnupiravir Profimedia
Zdravilo imajo trenutno v štirih covid bolnišnicah.

Kot je danes na novinarski konferenci dejal minister za zdravje Janez Poklukar, je bil tekom prejšnjega tedna med bolnišnicami in infekcijsko kliniko UKC Ljubljana usklajevan protokol za izvedbo, ki je bil poslan na javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke.

V tem tednu so ga skupaj z zdravilom molnupiravir prejele 4 covid bolnišnice. Izdaja tega zdravila se bo začela v teh dneh, je dodal. Molnupiravir distribuira NIJZ, načrtujejo pa tudi razširitev njegove uporabe v ostalih covid bolnišnicah.

Zdravilo je namenjeno odraslim bolnikom, ki imajo vsaj en dejavnik tveganja za težji potek bolezni.

Distribucija se lahko še spremeni, ''v kolikor bi Evropska agencija za zdravila (EMA) v tem času potrdila zdravilo molnupiravir in bi to dobilo dovoljenje za uporabo. Potem bomo v najkrajšem možnem času, v približno mesecu dni, vzpostavili možnost predpisa takega zdravila tudi preko lekarn,'' je pojasnil Poklukar.

Odvisno pa je tudi od števila oziroma zalog zdravila, ki ga lahko Slovenija dobi. Glede na svetovne potrebe in napovedi po zakupu teh zalog zaenkrat še ne bo prišlo do širše uporabe in možnosti nakupa v lekarnah, je še dejal.

Z uporabo zdravila je treba začeti najkasneje pet dni po pojavu simptomov ali pozitivnem PCR-testu. "Zdravilo je primerno za starejše od 18 let, pri ženskah mora biti izključena nosečnost in uporabljena kontracepcija ves čas jemanja zdravil in še štiri dni po tem. Predhodno cepljenje ali aplikacija monoklonskih protiteles ni kontraindikacija za predpis molnupiravirja," so pred dnevi zapisali v sporočilu za javnost v UKC Maribor.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 14:53 17.december 2021.

    Veliko, preveč zapravljenega denarja za pripravek z majhnim učinkom in omejenimi indikacijami..Če že, je Plaxlovid boljša izbira.

  • Tana_Kerr 14:18 17.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦