Zdravje
32 ogledov

Poletel bo tudi z mariborskega letališča

Prevoz poškodovanih v balonarski nesreči v Maribor T. Bombek
Helikopterska urgenca po novem tudi na mariborskem letališču, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Helikopterska nujna medicinska pomoč se bo z mariborskega letališča začela izvajati predvidoma konec letošnjega poletja. Tako bodo takšni prevozi lažje dostopni za prebivalce vzhodne Slovenije, saj so bili doslej helikopterji nameščeni le na Brniku in tako velikokrat predaleč za učinkovito pomoč.

Za izvajanje helikopterskih prevozov nujne medicinske pomoči in medbolnišnične prevoze se bodo tudi tu uporabljali helikopterji policije. "Policija ima sicer večji del svoje flote na servisu, vendar so nam povedali, da pričakujejo, da bodo do jeseni zrakoplovi vozni," so za STA povedali na ministrstvu za zdravje.

Mariborsko letališče | Avtor: mediaspeed mediaspeed

Tehnični pogoji za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči z letališča Edvarda Rusjana Maribor so bili z obnovo letališke infrastrukture že nekaj časa zagotovljeni, a je bilo treba urediti še podrobnosti glede financiranja te dejavnosti.

"Sredstva za helikopterske lete bo zagotavljal prevoznik iz svojih proračunskih sredstev, plačilo ekip helikopterske nujne medicinske pomoči in opravljene zdravstvene storitve pa se bo financiralo iz sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije," so pojasnili na ministrstvu.

Trenutno vzletajo helikopterji za nujno medicinsko pomoč le z letališča Brnik, ki pa je za posredovanje v vzhodni Sloveniji večkrat predaleč. Na vzhodu države tako zdaj vse ponesrečence rešujejo z reševalnimi avtomobili, po potrebi pa pokličejo na pomoč tudi gorsko reševalno službo. "Z njihovo pomočjo smo doslej rešili še vse, ki so potrebovali nujno medicinsko pomoč," je pred časom za STA povedal glavni zdravstvenik v mariborski službi nujne medicinske pomoči Aleksander Jus.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.