Zdravje
256 ogledov

Pomanjkanje zdravnikov: Tako je v tujini

Zdravniki Dejan Mijović
Pomanjkanje splošnih in družinskih zdravnikov ni zgolj slovenski, temveč vseevropski problem.

V Ljubljani danes in v soboto poteka generalna skupščina Evropskega združenja splošnih in družinskih zdravnikov (UEMO). Zdravniki splošne medicine iz Slovenije, Srbije, Portugalske in Velike Britanije so primerjali različne prakse v Evropi in kot največji problem izpostavili pomanjkanje kadrov v javnem zdravstvenem sistemu.

Med evropskimi državami se pojavljajo številne vzporednice na področju problematike splošnih in družinskih zdravnikov, saj se celoten kontinent bori s staranjem populacije in s problemom, kako privabiti več mladih zdravnikov v družinsko medicino, je v izjavi za medije poudarila zdravnica družinske medicine Vesna Pekarovič Džakulin.

Kot državo, po kateri bi se morali zgledovati, je izpostavila Nizozemsko, kjer že leta z izjemno podporo medijev in politike intenzivno vlagajo v ugled družinske medicine, zdravniki družinske medicine pa so tudi bolje plačani kot drugod po Evropi.

V Veliki Britaniji obravnavajo dvakrat več pacientov od priporočenega števila

Zdravniki iz različnih evropskih držav so izpostavili tudi posamezne najbolj pereče problematike na področju splošne medicine v različnih državah. V Združenem Kraljestvu se soočajo predvsem z pomanjkanjem kadrov, zato so zdravniki pogosto preobremenjeni. Zdravnica splošne medicine Mary McCarthy je dejala, da sama na dan obravnava okoli 50 pacientov, kar je bistveno več od idealnega števila, ki je okoli 25 pacientov na dan.

"V splošni medicini obravnavamo 90 odstotkov vseh prvih zdravniških stikov in se ukvarjamo z 80 odstotki vseh zdravstvenih težav, vendar v Združenem kraljestvu ne veljamo za specialiste. Naše usposabljanje je nepriznano in zavrnjeno, vlada Združenega kraljestva pa splošni praksi ne namenja dovolj sredstev," je dodala McCarthy. Poudarila je, da vlada, javnost in mediji zelo slabo cenijo poklic, kar še dodatno prispeva k pomanjkanju kadrov.

Zanimanja za specializacijo iz družinske medicine je v Sloveniji malo. Na prvi rok prijav za jesenski razpis zdravniških specializacij je prispelo 12 prijav, prostih je ostalo 41 mest. Prijave na razpis bodo sicer sprejemali še do 9. decembra. 

S podobno problematiko se soočajo tudi na Portugalskem, kjer v javnem zdravstvenem sistemu močno primanjkuje splošnih zdravnikov, čeprav je splošna medicina postala priljubljena specializacija v državi.

"Pritegnemo zelo veliko število pripravnikov in imamo zelo dobro usposabljanje, vendar jih ne moremo zadržati v javnem zdravstvenem sistemu; odhajajo delat v zasebni sektor, kjer imajo pogosto boljše delovne pogoje in boljše plače," je dejal zdravnik splošne medicine s Portugalske Tiago Villanueva. Veliko portugalskih zdravnikov odhaja na delo tudi v druge Evropske države, problem s katerim se soočajo tudi v Srbiji.

Pekarovič Džakulin je kot glavno rešitev, ki jo podpirajo udeleženci generalne skupščine, izpostavila digitalizacijo zdravstvenega sistema, ki predstavlja pomoč pri administrativnih rešitvah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 17:06 04.november 2022.

    Deja vu, a o Koštrinu pa, nobenih novih informacij. Govori se, da so ga hudo prizemljili zaradi njegovega populističnega sindikalizma polnega manipulacij izsiljevanja.