Zdravje
4106 ogledov

Pomembna novost glede Pfizerjevega cepiva

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da je mogoče cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvili podjetji Pfizer in BioNTech, v običajnem hladilniku hraniti tudi en mesec.

Doslej so lahko Pfizerjevo cepivo na temperaturi od dve do osem stopinj Celzija hranili samo pet dni. Ta odločitev bo močno vplivala na načrtovanje cepljenja, so zapisali.

Neodprto vialo cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech bo tako mogoče, potem ko jih bodo vzeli iz shranjevanja pri zelo nizkih temperaturah, hraniti 31 dni namesto pet, je Ema zapisala na svoji spletni strani. Večja fleksibilnost pri shranjevanju in ravnanju s cepivom bo po pričakovanjih močno vplivala na načrtovanje in logistiko pri cepljenju v Evropski uniji, so dodali.

Emin odbor za človeška zdravila je odločitev sprejel na podlagi dodatnih študij o stabilnosti cepiva, ki sta jih predložili podjetji.

To so potrdili tudi v nemškem BioNTechu. "Sprememba pogojev shranjevanja temelji na novih podatkih o študiji o stabilnosti, ki je potrdila ohranitev kakovosti proizvoda 31 dni," so navedli po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

To visoko učinkovito cepivo, ki temelji na tehnologiji mRNK, je sprva veljalo za zelo zahtevno, saj ga je bilo treba shranjevati pri zelo nizkih temperaturah. Ema je nato marca sporočila, da je shranjevanje možno tudi v običajnih farmacevtskih zamrzovalnikih. Kasneje je odobrila še kratkotrajno shranjevanje v hladilnikih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • bi_ba 06:17 18.maj 2021.

    Se prav vidi, da je vse skupaj en velik lari fari.

  • crniovcar 06:01 18.maj 2021.

    Ne sam v Jugi !!! tudi v sedaj v Sloveniji se prirejajo normativi in po vsem svetu

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 01:29 18.maj 2021.

    To me spominja na način, kako so v bivši Jugi rešili problem s prekomerno onesnaženostjo naših mest in ostalih naselij s strupenimi izpusti..Preprosto so normative, ki so določali kritično onesnaženost zraka povečali za eno ničlo, torej za desetkrat.. To počnejo ...prikaži večo sedaj s cepivi...kar naenkrat je že ena doza O.K., vsa cepiva nenadoma delujejo na vse variacije virusa, temperatura med prevozom že ni več pomembna, itd..Skratka, gre za zniževanje standardov in s tem varnosti za uporabnika..