Zdravje
954 ogledov

Potrdili slabe rezultate, razočaranje je veliko

cepivo CureVac Profimedia
Končni rezultati potrdili le 48-odstotno učinkovitost cepiva proizvajalca CureVac.

Cepivo proti covidu-19, ki ga razvija nemško podjetje CureVac, je le 48-odstotno učinkovito, je v sredo zvečer sporočilo podjetje. Podrobnosti končnih rezultatov testiranja bodo predstavili danes, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podjetje je že pred tem pri vmesni analizi pozne faze testiranja sporočilo, da je cepivo le 47-odstotno učinkovito proti koronavirusni bolezni ne glede na stopnjo resnosti. Zaradi slabih rezultatov cepiva je podjetju hitro padla vrednost delnic, razočaranje pa je bilo čutiti tudi med politiki.

Glede na končne rezultate je učinkovitost cepiva v starostni skupini od 18 do 60 let 53-odstotna proti kakršnikoli resnosti bolezni in 77-odstotna proti srednjemu in hujšemu poteku bolezni. V celoti pa je cepivo učinkovito proti hospitalizaciji ali smrti v tej starostni skupini. Podatki za osebe starejše od 60 let niso dovolj obsežni, da bi lahko določili učinkovitost, je povedala tiskovna predstavnica podjetja CureVac Sarah Fakih.

CureVac je eno od podjetij, s katerim je EU sklenila pogodbo in rezervirala okoli 405 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Evropska agencija za zdravil (Ema) je februarja začela tekoči pregled cepiva tega nemškega podjetja pred njegovo morebitno odobritvijo.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.