Zdravje
8464 ogledov

Pozor, če prihajate iz te regije! Tu je največ okužb z glistami

razno 17.01.13. otrok, zdravnik, osebna zdravnica, prehlad, bolezen, zdravniski Shutterstock
V zadnjih treh letih opažamo porast prijav okužb z glistami. Največ okužb je prijavljenih v Osrednjeslovenski regiji.

Čeprav se pogosteje srečujemo z okužbami z glistami pri živalih, se te pojavljajo tudi pri ljudeh. Največkrat se z glistami okužijo otroci, ki radi stikajo po stvareh, saj še ne nimajo celovitega znanja o osebni higieni. Z vprašanji glede pogostosti okužb z glistami smo se obrnili na NIJZ, kjer so nam povedali, da čeprav je tovrstnih okužb v Sloveniji malo, jih je vseeno zadnje tri leta več.

Največ okužb je s podančicami

"V zadnjih treh letih zaznavamo porast prijav z enterobiousov (podančic), čeprav je glistavosti v Sloveniji malo," so povedali.

Podančice se večinoma pojavljajo pri otrocih v obliki nadležne srbečice v predelu zadnjične odprtine.

Gliste so majhne, velike približno en centimeter in so bele barve. Do okužbe pride, ko oseba zaužije jajčeca podančice. Oseba, ki je okužena z glisto, si ob praskanju zanese jajčeca pod nohte, na roke, v spodnje perilo, na posteljnino. Od tam naprej jih prenaša v hrano, na druge predmete, pohištvo. Jajčeca se nahajajo tudi v hišnem prahu, prenašajo jih pa tudi hišni ljubljenčki na dlaki, vendar se oni s tem ne okužijo.

Kdo najpogosteje zboli?

Sodeč po podatkih, ki jih je posredoval NIJZ, so se zdravila Vermox najpogosteje izdala otrokom do 15 leta. Pri tem so izstopali otroci med petim in devetim letom, katerim je bilo skupno dano kar 4.375 škatlic tablet Vermox. Najmanj tovrstnih zdravil je bilo izadnim ljudem, ki so bili starejši od 85 let. Skupno je bilo izdanih 37 škatlic Vermoxa.

Okužbe z glistami | Avtor: NIJZ NIJZ
Če pogledamo podatke po regijah, je bilo v Osrednjeslovenski regiji med januarjem in junijem 2022 izdanih največ škatlic zdravila Vermox, skupno se jih je izdalo 5.017.

Sledi ji nato Podravska regija, kjer je bilo izdanih 2.695 škatlic tablet. Najmanj tablet pa je bilo izdanih v Zasavski regiji, kjer je bilo od januarja do junija izdanih 384 škatlic tablet.

Okužbe z glistami | Avtor: NIJZ NIJZ

Zdravljenje

Za zdravljenje okužb z glistami zdravniki predpisujejo zdravilo Vermox. Pri uporabi zdravniki upoštevajo tudi intenziteto okužbe. Običajni odmerek je ena tableta ali ena merilna žlička peroralne suspenzije zjutraj in zvečer tri dni zapored. Odmerek je enak ne glede na starost, telesno maso ali spol bolnika.

Danijel Bešič Loredan Zdravje Minister za zdravje: "Zaprli ne bomo nobene urgentne ambulante!" Plesen PROMO Uporabno Pozor! Z vlago prihaja tudi plesen. Podajamo korake, kako se z njo spoprijeti
Komentarjev 1
  • becar 18:43 15.december 2022.

    Nimaš kaj, hitro vse pocepit spet z neko brozgo hahaha