Zdravje
56430 ogledov

Pozor, nov odpoklic, okužba je lahko smrtonosna

Nakupovalni voziček
Odpoklic iz prodaje zaradi prisotnosti nevarne bakterije.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je iz prodaje odpoklicala domačo suho klobaso proizvajalca Mego. Izdelek iz prodaje umikajo zaradi prisotnosti bakterije Listeria Monocytogenes.

Lot izdelka je 20193, rok uporabe pa 10. maj 2021. Proizvajalec kupce prosi, da izdelek vrnejo na mesto nakupa. Če to ni mogoče, pa naj klobaso zavržejo.

Omenjena bakterija pri človeku povzroča bolezen listeriozo. Za listriozo pri človeku je - kot na spletni strani opozarja NIJZ - značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila. 

Čeprav je število ljudi, ki zbolijo za listeriozo zaradi okužbe z živili, majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili. 

V Evropi od začetka novega tisočletja v mnogih državah opažajo porast števila okužb z listerijo (Avstrija, Italija, Danska, Madžarska, Francija, Španija, Švedska). V Sloveniji je bilo v obdobju od leta 2005 do 2014 prijavljenih 80 primerov listerioze (dejansko število obolelih je verjetno bistveno večje), umrlo je 18 obolelih (tri ženske in 15 moških v starosti med 18 in 90 let).

Komentarjev 7
  • Avatar Okseltella
    Okseltella 01:11 11.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.XXdate.pw

  • leonardo 12:59 10.julij 2020.

    In v napovedniku ne morete navesti " klobasa"? Zakaj moram odpreti stran, če me kobasa ne zanima?

  • SonnyBlack 12:26 10.julij 2020.

    narod drkaji da se ne smeji druzit ..za tako piseji globe. .a po drugi strani nas zastruplajo...in to celo tak,da si narod strup celo placa... mm ars u pizdu mater