Zdravje
9123 ogledov

Pozor, odpoklic nevarnega živila

Hofer odpoklic Hofer
V živilu je nevarna bakterija.

Podjetje Hofer je iz prodaje odpoklicalo izdelek Domači mladi sir z zelišči, pakiran v 200-gramskem pakiranju, zaradi prisotnosti bakterije Escherichia coli.

Rok uporabe sira je 5. julij 2021. Izdelek je v okviru sezonske ponudbe v prodaji v vseh trgovinah Hofer v Sloveniji, vendar so serijo z omenjenim rokom uporabnosti nemudoma izločili iz prodaje.

Podjetje kupce prosi, da izdelek vrnejo v katerokoli trgovino Hofer, kupnino pa jim bodo povrnili tudi brez predložitve računa.

Več informacij je na voljo od ponedeljka do sobote med 8. in 20. uro (razen praznikov) na telefonski številki 01/8346 600 in na e-naslovu info@hofer.si.

Za okužbo je potrebnih malo bakterij

Bakterija izloča strupe ali toksine, ki poškodujejo črevesno sluznico, lahko pa tudi druge organe, na spletni strani pojasnjuje NIJZ. Bakterije imajo nizko »infektivno dozo«; to pomeni za okužbo osebe je potrebnih malo bakterij; približno od 50 do 70.

Inkubacija bolezni, to je čas od okužbe oz. zaužitja živila, do pojava prvih bolezenskih znakov, traja od 4 do 8 dni. Okužba lahko poteka z različnimi kliničnimi slikami; okužbo brez znakov bolezni, blago drisko, krvavo drisko, ki jo spremljajo bolečine v trebuhu, povišana telesna temperatura, bruhanje. 

Redek zaplet je t.i. hemolitično uremični sindrom, HUS. Zaradi HUS pride do začasne odpovedi ledvic, slabokrvnosti.

ikea Odpoklic Slovenija Ljubljanska Ikea sporoča: Če ste kupili ta izdelek, ga nikar ne uporabljajte

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 00:03 02.junij 2021.

    zmeraj sveže, zmer cenej.. pa dober tek, Bizovičar..