Zdravje
3584 ogledov

Pozor: Te maske so glede delte manj učinkovite

Covid-19, test, testiranje, koronavirus Profimedia
Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da vse maske niso enako učinkovite.

Michael Osterholm, direktor Centra za raziskovanje nalezljivih bolezni na univerzi v Minnesoti, opozarja, da maske iz tekstila in različne rute niso učinkovita zaščita v boju zoper širjenje virusa. Po njegovih besedah so maske N95, ki vsebujejo tudi filtre, bistveno boljša opcija. 

Ameriški Center za kontrolo in preventivo bolezni navaja, da platnene oziroma maske iz blaga sicer nudijo določeno zaščito, pri čemer je njena učinkovitost odvisna od tkanine same, številu slojev in tudi od tega, kako se maska prilega obrazu. 

Dosedanje raziskave omenjenega centra kažejo, da maske iz blaga, ki imajo več slojev, bolje ščitijo od enoslojnih, vendar pri omenjenem centru izpostavljajo, da je potrebno govoriti o tem, kako se bolj učinkovito zoperstaviti širjenju virusa z bolj učinkovitimi maskami. 

"Maske N95 bi lahko veliko več storile tudi za necepljene," izpostavlja Osterholm in dodaja, da danes, leto in pol po aktualni pandemiji vemo veliko več o maskah kot ob njenem začetku. V boju zoper delta različico je potrebo vedeti vsa dejstva, ki so nam na voljo, tudi tista glede učinkovitosti mask. 

Testiranje zaposlenih v vzgoji in izbraževanju Covid-19 Slovenija Še vedno velike skrbi: delež okužb narašča Koronavirus covid-19 laboratorij Covid-19 Zdravje Smrti zaradi seva, ki je v Evropi še redek. Dodatni problemi?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Alice_Johnson 15:51 07.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • roscha 15:44 07.avgust 2021.

    Delta gama epsilon zeta. Koga bolo Kuratz. Cepi se ali se hebi. Maske so tako ali tako učinkovite kot žičnata ograja proti muham . Dopizdili ste bogu i narodu. Smrtnost pa tam nekje kot gripa. FAK OFF

  • Avatar @narhist
    @narhist 14:54 07.avgust 2021.

    Tega direktorja s stola vrže če v analizo dobi po Počivalškovo zelo kvalitetno t.i. sekret masko.