Zdravje
25819 ogledov

Pozor, zaradi nevarne bakterije odpoklicali izdelek

nakupovalni voziček trgovina Profimedia
Analiza je pokazala, da izdelek vsebuje nevarno bakterijo, ki je škodljiva za zdravje.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila s strani proizvajalca Kras mesnopredelovalna industrija d.o.o, Šepulje, obveščena o izvedbi odpoklica proizvoda Mortadela Klasika narezek TBZ Spar. Z analizami je bila namreč v živilu dokazana prisotnost bakterije Listeria monocytogenes, ki ima predvsem pri imunsko oslabljenih potrošnikih, nosečnicah in majhnih otrocih lahko negativne posledice za zdravje.

Podatki o živilu:

Mortadela Klasika narezek TBZ Spar, proizvajalca Kras mesnopredelovalna industrija d.o.o, Šepulje 31, 6210 Sežana. Rok uporabe je do 16.08.2023.

Lot: 51823198; Izdelek je bil dobavljen v trgovinah SPAR.

Kupci, ki so živilo navedena lota kupili, naj izdelka ne zaužijejo. Lahko ga vrnejo na mesto nakupa.

Kaj je listerioza?

Listeriozo povzroča bakterija Listeria monocytogenes (listerija), ki je zelo razširjena v naravnem okolju. V naravi se nahaja v vodi, odplakah, na rastlinah ter v živalskem in človeškem blatu. Z listerijo so lahko okužena živila, kot so sir, surovo mleko, nekatere vrste mesa, zelenjava in sadja, navaja Nacionalni inštitut javnega zdravja.

Bolezen se prenaša z neposrednim stikom z okuženo živaljo pri delu s kužnim materialom, z okuženim zrakom, skozi usta, možen je tudi prenos od okužene matere na plod skozi posteljico ali okužba novorojenca ob porodu.

"Najbolj pogosta pot okužbe je ob zaužitju nepravilno obdelane in pripravljene hrane, ki je lahko kontaminirana pri proizvodnji ali predelavi. Listerijo lahko najdemo predvsem v mleku in mlečnih izdelkih, ki niso ustrezno termično obdelani, ter v živilih za neposredno uživanje z daljšim rokom uporabe (npr. gotova delikatesna živila). Dolgo shranjevanje teh živil v hladilniku omogoča nadaljnje povečevanje števila listerij, za katere je značilno, da rastejo tudi pri nizkih temperaturah hladilnika."

Najbolj tvegana živila za okužbo z listerijo so:

  • surovo oz. toplotno neobdelano mleko ter mlečni izdelki iz surovega oz. toplotno
  • neobdelanega mleka, zlasti mehki siri, kot so feta, siri s plemenito plesnijo,
  • surova, slabo oprana zelenjava in sadje,
  • surovo meso (karpačo, tatarski biftek), toplotno nezadostno obdelano meso in
  • poltrajni suhomesni izdelki,
  • delikatesni izdelki, kot so fermentirane salame in klobase, delikatesne solate,
  • surove in prekajene ribe (losos, postrv, slanik..), suši, morski sadeži.

Potek bolezni

Čas od okužbe do znakov bolezni traja lahko od nekaj pa vse do 70 dni. Zaradi tega zbolela oseba znakov bolezni večinoma ne more povezati z zaužitimi živili.
Listerija najpogosteje povzroči prehodno nosilstvo brez znakov okužbe. S kliničnimi znaki zbolimo redko. Večina odraslih, predhodno zdravih oseb, bolezen preboli v nekaj dneh, blaga okužba poteka s simptomi gripi podobnega obolenja, kot so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, zvišana telesna temperatura, še poroča NIJZ.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.