Zdravje
15937 ogledov

Predvidevanja, kdaj bomo dosegli vrh četrtega vala

Covid-19 Profimedia Simbolična fotografija.
Zdravstveni minister o tem, kakšna jesen nas čaka.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes ponovno izpostavil pomembnost čim hitrejše precepljenosti prebivalstva. Sicer nas čaka težka jesen, je opozoril na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju epidemije covida-19. Sodeč po najnovejših projekcijah, bomo vrh četrtega vala dosegli oktobra.

Janez Poklukar | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Kot je pojasnil Poklukar, se sedaj reprodukcijsko število, ki kaže povprečno število ljudi, ki jih okuži ena kužna oseba, giblje med 1,2 in 1,5. Spomnil je na podatek, da je v Sloveniji sedaj z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih več kot milijon ljudi, kar predstavlja 47 odstotkov vseh prebivalcev. Polno je cepljenih 43 odstotkov prebivalcev.

Primerjave

Če bi se reprodukcijsko število povzpelo na dva, podobne razmere so bile lani na vrhu drugega vala, ko je krožila pomembno manj kužna različica virusa, bi imeli ob 51-odstotni precepljenosti na vrhu četrtega vala sredi oktobra v bolnišnicah 2900 oseb. "To je približno dvakrat toliko kot lani na vrhu drugega vala," je opomnil. V primeru, da bi dosegli 70-odstotno precepljenost, pa bi ta številka znašala 1600.

Na enotah intenzivne terapije bi po besedah ministra imeli ob reprodukcijskem številu dve in 70-odstotni precepljenosti 320 hospitaliziranih oseb, ob 51-odstotni precepljenosti pa okoli 560. "V drugem valu smo imeli hospitaliziranih največ 219 covidnih bolnikov," je ponazoril Poklukar.

Covid-19 covid-19 Zdravje Število okuženih spet visoko, toliko se jih zdravi v bolnišnicah

"Pesimističen scenarij, če ne bomo ukrepali"

Na enotah intenzivne nege bi imeli ob 70-odstotni precepljenosti nekje okoli 80 hospitaliziranih, ob 51-odstotni precepljenosti pa približno 140. Ob 70-odstotni precepljenosti bi se po njegovih besedah pomembno znižalo oziroma prepolovilo število umrlih s covidom-19. V primeru 51-odstotne precepljenosti bi sredi oktobra umrlo približno 1000 ljudi, kažejo projekcije.

"Takšen pesimistični scenarij se lahko zgodi, če ne bo vsak od nas ukrepal. Kapacitete zdravstva bi potisnili na maksimalni rob zmogljivosti. Govorimo o življenjih ljudi - to so tragične zgodbe, ki jih lahko preprečimo s cepljenjem," je bil jasen minister.

Po njegovih besedah imamo lahko epidemijo pod nadzorom le, če se čim hitreje precepimo in ohranimo reprodukcijsko število pod 1,4. V tem primeru bi v bolnišnicah imeli ob 70-odstotni precepljenosti hospitaliziranih 400 oseb, ob 51-odstotni precepljenosti pa nekaj čez 800.

Na enotah intenzivne nege bi imeli ob 70-odstotni precepljenosti okrog 80 hospitaliziranih, ob 51-odstotni precepljenosti pa okrog 140 je dejal.

Cepljenje | Avtor: Epa Epa

Srhljivo o predvidenih žrtvah

V primeru reprodukcijskega števila 1,4 bi ob 70-odstotni precepljenosti umrlo približno 100 ljudi, ob 51-odstotni precepljenosti pa bi se ta številka dvignila na 400.

Vlada je za zajezitev širjenja virusa po njegovih besedah sprejela pravne podlage in na današnji dopisni seji sprejela nov odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT. Ta teden je sta covidne bolnike začeli sprejemati bolnišnici Nova Gorica in Novo mesto, zaradi vse večjih potreb nameravajo s ponedeljkom zanje odpreti oddelek v splošni bolnišnici Izola, je napovedal.

Alojz Ihan covid-19 Slovenija Ihan napovedal, kdaj bo epidemija dokončno minila

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 6
 • Avatar drecos
  drecos 22:23 04.september 2021.

  vedezevalke ugibajo, pokljukar cepi se v tiste bolne mozgane, jaz ne z tem pokvarjenim strupom

 • eminenca 22:05 04.september 2021.

  kaj so to sploh valovi, ... to meni ni jasno ,,, 5.6.7. val , kadaj bo vojne konec, al jo bo ko bo folak pocrkal ... ja drugeni

 • Slavko Krizman 19:09 04.september 2021.

  torej,če zdržimo do konc oktobra brez okužbe bo vse ok ? al kako gre to zdej? al bo virus po koncu oktobra šel na dopust?