Zdravje > Prehrana
2948 ogledov

Ali razstrupljanje telesa res deluje?

Profimedia
Svetujejo nam različne sveže stisnjene sokove ali prehrano iz enega živila, na primer zelja ali pa še številna prehranska dopolnila...

Praznični dnevi z obloženimi mizami so za nami, posledice pa ostajajo, z odvečnimi kilogrami in slabo vestjo. Praznično prenajedanje je pogosto tudi motiv odločitev o hujšanju in različnih dietah. Raziskave kažejo, da nestrokovno hujšanje, enolična prehrana ali določene izključitvene diete lahko celo škodijo zdravju.

Sicer nam v teh dneh poleg diet in seveda posta, svetujejo še različne sveže stisnjene sokove ali prehrano iz enega živila, na primer zelja ali pa še številna prehranska dopolnila z obljubami o detoksifikaciji, "čeprav nobeno izmed teh ne pove, za kakšne strupe deluje, še manj, kako."

"In čeprav se sliši mikavno, da lahko samo v nekaj dneh ali tednih iz telesa "odplaknemo" vse, kar smo z leti nezdravega življenjskega sloga vnesli v telo, naše telo žal ne deluje na tak način," opozarjajo slovenski strokovnjaki na nacinalnem portalu prehrana. si. 

Hrana naj bo raznolika

"Da nas nobeno sadje in zelenjava ne more zares "razstrupiti" našega telesa, so pokazale tudi študije, vendar to ne pomeni, da ju ne uživamo. Tovrstna prehrana, ki naj bo raznolika, namreč varuje naše zdravje in telo ščiti pred zunanjimi in notranjimi stresnimi dejavniki," dodajajo. 

Telo ne deluje tako

Zaradi učinkovitega delovanja naših razstrupljevalnih organov ( jetra in ledvice), se v našem telesu kopiči izredno majhna količina strupov. Vendar ob tem obstajajo izjeme, na primer težke kovine, te težko razgradljive, strupene kemikalije, kot so na primer nekateri pesticidi in določene kemikalije iz industrije. "Te snovi se v okolju zadržujejo daljša časovna obdobja in se zato akumulirajo v tkivih živih organizmov, predvsem v maščobnem tkivu. Ljudje večino obstojnih organskih onesnažil zaužijemo z živalsko maščobo, saj se le-ta kopičijo po prehranski verigi in jih je zato v živilih živalskega izvora več kot v rastlinskih živilih, del pa jih v naše telo vstopi tudi z dihanjem," opozarjajo.

Prehranska dopolnila?

Sicer Evropska agencija za varno hrano (EFSA) ni odobrila nobene prehranske trditve v zvezi z razstrupljanjem, saj znanost ni postregla z nobenim dokazom, da bi kakšna snov v našem telesu delovala na ta način. Manjše uživanje sladkorja in predelanih živil nas prav tako ne bo razstrupilo, bo pa pripomoglo k bolj zdravi telesni teži, manjši možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni in diabetesa, dodajajo na prehrana. si. 

Izogibajmo se mastnim kosom mesa in živalski maščobi, velikim ribam, kot sta na primer losos in tuna in ju zamenjajmo z manjšimi ribami nižje na prehranjevalni verigi (sardele, skuše, slaniki), pa tudi sicer vsaj občasno namesto mesa raje pojejmo obrok stročnic.
 

Strokovnjaki še dodajajo, da nam občasna "razstrupljevalna" kura ne bo prav veliko pomagala, če se sicer vsakodnevno prehranjujemo nezdravo. "Samo dolgoročna sprememba prehrane, dovolj vode in gibanja nas lahko zares »razstrupijo« in izboljšajo naše zdravje." 

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.