Zdravje > Prehrana
58 ogledov

Aretacije zaradi nezakonite trgovine s konjskim mesom

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Mednarodna kriminalna združba, ki je delovala predvsem v Franciji, Belgiji in na Nizozemskem, naj bi ponarejala dokumente konj, s čimer je prikrila podatke o njihovem izvoru in zdravstvenem stanju. Za hrano so prodali konje, ki bi jih morali uničiti.

Policija je v skupni akciji v več evropskih državah v petek prijela skupno 26 ljudi, ki naj bi sodelovali v nezakoniti trgovini s konjskim mesom, je sporočil urad za evropsko pravosodno sodelovanje Eurojust. Prijeti naj bi bili del organizirane kriminalne mreže, ki je ponarejala dokumente konj.

Okoli 4.700 konj 

Po ocenah francoskih oblasti, ki v operaciji sodelujejo z Eurojustom, je med letoma 2010 in 2013 v živilski verigi pristalo meso kakih 4.700 konj, ki niso bili primerni za prehrano ljudi. Mednarodna kriminalna združba, ki je delovala predvsem v Franciji, Belgiji in na Nizozemskem, naj bi ponarejala dokumente konj, s čimer je prikrila podatke o njihovem izvoru in zdravstvenem stanju. Tako so za hrano prodali konje, ki bi jih dejansko morali uničiti.

V akciji so preiskali več deset podjetij in zasegli 200 konj, ki jih bodo pregledale pristojne veterinarske službe. Zasegli so tudi 37.000 evrov gotovine, piše na spletni strani Eurojusta s sedežem v Haagu.

Tokratna operacija po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni povezana z afero s konjskim mesom iz leta 2013, v okviru katere so v Evropi 300 ton konjskega mesa prodali kot govejega in ga uporabili predvsem v predpripravljeni hrani, kot so lazanje ali mesne kroglice. "Gre za povsem drug postopek," poudarjajo v Haagu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.