Zdravje > Prehrana
947 ogledov

Brez dovolilnice boste plačali

Divji šparglji Profimedias
Če se uvrščate med tiste Slovence, ki med enodnevnimi izleti nabirajo šparglje - letošnja sezona je že na vrhuncu - morate vedeti, da to lahko mirno počnete v Sloveniji, ne pa tudi na Hrvaškem.

Brez dovolilnice vas lahko nabiranje špargljev v Istri stane tudi do tisoč evrov. Da jih lahko mirno nabirate, morate pridobiti dovoljenje hrvaške pristojne gozdne uprave ter nabrano količino prijaviti in plačati po ceniku.

Enako velja za gobe in kostanj

Poleg špargljev se brez dovoljenja ne smejo nabirati tudi gobe ali kostanj, dovoljenje pa je potrebno ne glede na to, ali se plodovi nabirajo za osebne ali komercialne namene. 

Divji šparglji | Avtor: Profimedias Profimedias

Če nabirate v osebne namene, lahko ob pridobljeni dovolilnici naberete do dva kilograma na dan, za komercialne namene pa je potrebno za vsak šopek s 40 kosi špargljev, ki tehta približno 0,12 kilograma, plačati tri kune plus DDV. 

Dnevna dovolilnica za deset kun

Dnevna dovolilnica za nabiranje špargljev stane deset kun, za vikend je potrebno odšteti 20 (2,67 evra), za tedensko 70 (9,34 evra ) in za mesečno dovolilnico 150 kun (20,01 evra). 

V prihodnjih mesecih bodo za nabiralce postali zanimivi še šipek, borovnice, robide, maline, divje jagode, rožiči, lešniki, kostanj in orehi. Mesečne dovolilnice za nabiranje teh gozdnih plodov so začnejo pri 10 kunah na dan, dnevno pa se lahko nabere do deset kg sadežev.

Velja tudi za zdravilna zelišča

Najdražja je mesečna dovolilnica za nabiranje tartufov, ki stane 1.350 kun (180 evrov). Najvišja dovoljena dnevna količina nabranih gob je dva kilograma. Sezonska dovolilnica za nabiranje zdravilnih rastlin in zeliš, kot so rman, slez, pelin, osat, preslica, šentjanževka, omela, sivka, žajbelj ali timijan znaša 100 kun (13,43 evrov), dnevna pa 10 kun (1,33 evra).

Primorska 25.11.10, tartufi, hrana, dodatek, zacimba, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Najdražja je dovoljenje za mesečno zbiranje tartufov in stane 1.350 kun. Dovoljeno količino gob za osebno uporabo do 2 kg. Za aromatičnih, zdravilnih rastlin in zelišč, kot so rmana, slez, pelina, osat, preslica, večno, šentjanževka, omele, sivke, žajblja in timijana dovoljenje za sezonsko je 100, in dnevno 10 kun. Vsak dan lahko zberete do 1 kg listov in cvetov, 2 kg stebel, 10 kg sadja in 5 kosov podzemnih delov rastlin. 

Globa med 130 in 920 evri

Kazen za neupoštevanje nove uredbe je od 130 do 920 evrov, pristojna organa za izrek 
globe pa sta gozdna in okoljska inšpekcija.

Po pisanju hrvaških medijev sicer mnogi Hrvati nabirajo šparglje brez dovolilnice. V začetku aprila so po pisanju Večernjega lista na reški gozdni upravi izdali le 13 dovolilnic. Morda k temu prispeva dejstvo, da gozdarska inšpekcija, ki deluje v okviru Ministrstva za kmetijstvo, lani ni izrekla nobene kazni. 

V Sloveniji omejene količine

borovnice | Avtor: Shutterstock Shutterstock
V Sloveniji za nabiranje gozdnih sadežev ter zdravilnih rastlin dovolilnice ne potrebujemo, potrebno je le paziti na omejene dnevne količine. Gozdne sadeže lahko nabiramo, če nam tega lastnik ne prepove, če se poklicno ukvarja z nabiranjem in prodajo, a mora biti prepoved jasno označena. 

Pravnilnih o varstvu gozdov določa, da lahko naberemo največ dva kg gob, kostanja, borovnic, malin, robidnic, gozdnih jagod, brusnic in en kilogram zelenih rastlin, kot so divji šparglji ali čemaž. 

V kolikor naberete več od predpisane količine in vas pri tem zaloti pristojna gozdarska inšpekcija, vam lahko izdajo globo v višini od 400 do 800 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • zdrej 11:49 12.april 2016.

    In zakaj ni ta članek po rubriko Hrvaška, če jo že imate?Ker se tematika ne tiče vse Slovenije, ampak samo tistih, ki potujejo na Hrvaško.

  • Harrison 07:34 12.april 2016.

    Se vidi, da znajo samo še prepisovati!

  • blayo 17:39 11.april 2016.

    ...ni ti pa treba plačati za dnevno dovolilnico.