Zdravje > Prehrana
2561 ogledov

Če želite ožji pas, ga morate jesti

Zajtrk Profimedia
S tem nižamo vsebnost maščob v krvi in ugodno vplivamo na nivo sladkorja v krvi ter zmanjšamo tveganja za hranilno in energijsko podhranjenost.

Jutro je treba obogatiti tudi z zdravim zajtrkom. Izpuščanje zajtrka ima namreč negativne posledice na naše zdravje, ugotavlja tudi raziskava strokovnjakov iz newyorške bolnišnice Mount Sinai.

Ta je potekala tako, da so raziskovalci preučili podatke, ki so jih z vprašalnikom dobili od 4.052 zdravih odraslih. Tisti, ki so izpuščali zajtrk, so po njihovih podatkih bili pogosteje moški, kadilci in tisti, ki so bili na dietah in so večino hrane zaužili v času kosila.

Kaj se zgodi

Tisti, ki so izpuščali jutranji obrok, so imeli povečano tveganje za aterosklerozo, za večji obseg pasu in indeks telesne mase, za povišan krvni tlak, holesterol in sladkor.

To je po mnenju strokovnjakov lahko povezano s tem, da so imeli tisti, ki niso jedli zajtrkov, bolj nezdrav življenjski slog. So se tudi sicer slabše prehranjevali, pogosteje kadili in pili alkohol.

Razliko so opazili tudi med tistimi, ki so se za zajtrk dobro najedli, in tistimi, ki so pojedli nekaj lahkega. Slednji so imeli za 21 odstotkov večjo možnost za težave z arterijami.

Sicer pa že dolgo velja, da morajo zajtrk jesti tudi tisti, ki želijo shujšati, saj bo tako naše telo čez dan manj varčevalo z energijo. Zajtrki ne smejo biti sladki, saj bomo v tem primeru čutili večjo potrebo po sladkem tudi čez dan.

Zajtrk | Avtor: Profimedia Profimedia

Zajtrk je najpomembnejši

"V zdravi prehrani se priporoča uživanje štirih do petih obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši," pravijo tudi strokovnjaki z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

Tisti, ki uživajo štiri dnevne obroke, to je zajtrk, kosilo, večerjo in en premostitveni obrok, imajo boljše delovanje telesne presnove in boljši občutek sitosti čez dan ter zmanjšamo možnost prenajedanja. S tem nižamo vsebnost maščob v krvi in ugodno vplivamo na nivo sladkorja v krvi ter zmanjšamo tveganja za hranilno in energijsko podhranjenost. 

NIJZ

Po nasvetu strokovjakov z NIJZ je zelo pomembno začeti dan z zajtrkom, ki telo oskrbi s potrebno energijo in hranilnimi snovmi po daljšem obdobju preko noči. Ko zjutraj zajtrkujemo, se zviša raven glukoze v krvi, to pa ugodno vpliva na delovanje celega telesa.

"Redno uživanje zajtrka ima pozitivne učinke na zdravje: izboljšata se kakovost in količina dnevno zaužite hrane, zmanjša pa se tudi tveganje pomanjkanja nekaterih vitaminov in mineralov. Tisti, ki opuščajo zajtrk, navadno uživajo manj kakovostno prehrano, ki je revna z vlakninami in bogata z maščobami," opisujejo.

Možgani za svoje delo po njihovih navedbah prav tako potrebujejo energijo. Zajtrkovanje tako pozitivno vpliva tudi na naše učenje, saj se izboljša reševanje kompleksnih nalog, logično sklepanje in aritmetika, reševanje problemov, pozornost ter spomin. Vsi omenjeni učinki so odvisni tudi od količine in vrste živil, ki sestavljajo zajtrk.

Raziskave tudi kažejo, da se tisti, ki zjutraj redno zajtrkujejo, bolj redno in zdravo prehranjujejo preko celega dne in lažje vzdržujejo priporočeno telesno težo. Raziskovalci so ugotovili pozitivne učinke na zdravje že pri uživanju zajtrka 4 do 5 krat na teden.

NIJZ

Po njihovih navedbah je najbolje, da zajtrk zaužijemo zjutraj, potem ko se zbudimo naspani in poženemo telo v tek z nekaj razgibalnimi vajami. Zapomnimo si, da naše telo potrebuje energijo še preden začnemo z delom oziroma učenjem.

anja.scuka@zurnal24.si