Zdravje > Prehrana
3071 ogledov

Cena na kos: Primerjal solate in ugotovil, da so manjše bistveno dražje

Ob nakupu solate, katere cene so  izražene na kos, opazil razlike v velikosti izdelka, zato jih je stehtal...

"Že nekaj časa opažam, da trgovci vse več sadja, solate in druge zelenjave prodajajo na kos.  Zanima me, ali je to zakonsko sprejemljivo? " se glasi vprašanje, s katerim se je na ZPS obrnil potrošnik. 

Kot je zapisal, je ob nakupu solate, katere cene so  izražene na kos, opazil razlike v velikosti izdelka, zato jih je stehtal. "Na polici sta bili dve, ena je bila očitno večja od druge. Zanimala me je razlika v teži, zato sem ju stehtal. Manjša je tehtala približno 250 gramov, večja skoraj 500. To pomeni, da je bila manjša skoraj dvakrat dražja kot večja, če izračunamo ceno na kilogram," je zapisal potrošnik, ki ga zanima, če je takšna praksa označevanja živil sploh dovoljena?

ZPS: Kršitve ni bilo

Na zvezi potrošnikov odgovarjajo, da Pravilnik o načinu označevanja cen blaga in storitev določa le način označevanja prodajnih cen in cen za enoto izdelkov, ki jih podjetja ponujajo potrošnikom. "Tako pravilnik določa, da mora biti cena izdelka označena na izdelku ali na enega od naslednjih načinov, vendar tako, da je ni mogoče zamenjati s ceno drugega blaga: na polici, kjer je izdelek nameščen (pred, pod ali nad izdelkom z imenom izdelka), na izvirni embalaži izdelka, v obliki cenika, v katalogu ali na drug ustrezen način. Cena mora biti označena nedvoumno, lahko prepoznavno, čitljivo in z za potrošnika na vidnem in dosegljivem mestu," so zapisali na ZPS. To pomeni, da če je bilo označeno, da je cena na en kos, trgovec ne krši predpisov. "Ker živimo v tako imenovanem tržnem gospodarstvu, je oblikovanje cen oziroma cenovna politika odgovornost trgovcev," še dodajajo na ZPS. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Pepe007 08:19 08.marec 2019.

    Ta pametnjakovič bo šel še avte tehtat prti nakupu in bo zahteval, da je cena na kg.