Zdravje > Prehrana
387 ogledov

Cimet pomaga zdravju

cimet Shutterstock
Raziskovali zdravilne učinke cimeta.

Da dišeč cimet ni le začimba, potrjujejo tudi znanstvene študije. Najnovejša pod okriljem avstralskih znanstvenikov dokazuje, da ta starodavna začimba znižuje temperaturo v želodcu in pomaga pri prebavi, poroča britanski Telegraph.

Avstralski znanstveniki z Univerze RMIT v Melbournu so raziskovali presnovo prašičev s pomočjo kapsul, ki zaznavajo pline.

Kot navaja Scientific Reports, cimet dodan živalski krmi znižuje raven ogljikovega dioksida v želodcu, ga s tem hladi, kar ugodno vpliva na prebavo.

Zdravje prašičev, ki so jedli hrano s cimetom, se je bistveno izboljšalo, je dejal  vodja raziskave Kouroushi Kalantar- Zadeh: " Hranjenje prešičev pri sobni temperaturi dviguje raven ogljikovega dioksida v njihovih želodcih. Cimet v prehrani zmanjšuje ta plin, vpliva na izločanje želočne kislino in pepsinov,  kar hladi želodec med obrokom."

Kot vse kaže, cimet ščiti stene želodca in tankega črevesa, pravijo znanstveniki in dodajajo, da je šudija, čeprav je bila izvedena na živalih, primerna tudi za ljudi.

Ob tem so ugotovili, da se z zaužitjem cimetat emeratura v želodcu zniža za dve stopinji Celzija, kar sicer ne preseneča. Znano je, da je ta začimba najbolj priljubljena v toplejših delih sveta, saj daje občutek hlajenja.

dezurnu@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • d 10:45 16.oktober 2016.

    V parlamentov je ogromno svinj ...

  • izRODEk 09:13 16.oktober 2016.

    PS: če slučajno najdeš kakšnega prašiča, naj poizkusi. :)

  • izRODEk 09:13 16.oktober 2016.

    Ja. Ker je ful nevarno, da bi ga po pomoti zaužil človek... :)Cimet kot dodatek je ful dober v jogurtih ali čaju.