Zdravje > Prehrana
2563 ogledov

Čokoladni šejk: Že en sam povzroči pravo upostošenje

Že po štirih urah laboratorijskih testov so žile preiskovancev postale manj elastične...

Znano je, da prehrana bogata z nasičenimi maščobami vpliva na razvoj bolezni srca, vendar je nedavna raziskava ameriških znanstvenikov pokazala, da lahko že en sam takšen obrok učinkuje na naše telo: "Dejstvo je, samo en obrok z visoko vsebnostjo nasičenih maščob vpliva na spremembe v krvnih žilah zdravih ljudi," pišejo ameriški raziskovalci. Študijo so objavili v strokovni reviji Laboratory Investigation.

Tisoč kalorij naenkrat

Raziskovalci na Medicinski fakulteti v Georgii so želeli ugotoviti, kako nevaren je že en sam mlečni napitek, sicer dobro znan in priljubljen "milkshake". V raziskavi je sodelovalo deset zdravih moških, ki so popili kozarec čokoladnega šejka, napitka s polnomasnim mlekom, čokolado, smetano in sladoledom. Napitek je vseboval 80 gramov maščobe in tisoč kalorij.

Pravo upostošenje...

Že po štirih urah laboratorijskih testov so žile preiskovancev postale manj elastične, imunski odziv pa podoben tistemu, ki ga sicer povzroči okužba. Znanstveniki so poročali o spremembi v rdečih krvnih celicah, ki so povzročile pravo opustošenje v krvnih žilah, kar je po njihovem predpogoj za bolezni srca in ožilja.

Naj vam ne pride v navado

"Takšna sprememba lahko vpliva na krvni obtok,"  je pojasnila avtorica raziskave Julia Brittain, profesorica anatomije in celične biologije na Univerzi Georgia. Dobra novica je, da so škodljive spremembe po osmih urah izginile: "Zaradi enega semega obroka, če ste na primer na hitro "pospravili "cheeseburger" in za povrh popili še veliki "milkshake", se vam ni treba bati. Posledice takšnega obroka z visoko vsebnostjo maščob so za zdrave ljudi le začasne, vendar vam ne smejo priti v navado," opozarja zdravnica.

Je ta hrana res toliko vredna?

"Vaše telo bo to preneslo, vendar naslednji obroki ne smejo biti takšni,"  je opozorila. Na univerzi ob tem dodajajo, da bi lahko njihova študija  pomagala pojasniti osamljene primere o nenadnem srčnem napadu po zaužitju mastnega obroka. Eden od sodelujočih kardiologov v raziskavi je ob tem dodal, da bi se morali zamisliti predvsem tisti s kardiovaskularno boleznijo, ki še kar jedo mastne jedi in se ne držijo predpisanih diet: "Naj se še enkrat vprašajo oziroma dvakrat razmislijo, ali je ta hrana vredna njihovega življenja."

Znanstveniki sicer priznajo, da je bila študija izvedena na zelo majhnem številu ljudi. Pravijo tudi, da ne vedo, zakaj rdeče krvne celice spremenijo obliko in kako zelo so eritrociti nevarni za krvne žile, zato bo treba opraviti še veliko več raziskav. 

Vendar so raziskave, opravljene na laboratorijskih miših, pokazale, da so rdeče krvne celice pri teh živalih po neprekinjeni prehrani z visoko nasičenimi maščobnimi obroki popolnoma spremenile obliko, kar je povzročilo imunsko reakcijo organizma, ki je posledica razvoja bolezni srca in žilja.  losos Magazin Zdravju prijazne maščobe hrana, maščobe Maščobe Zdravje Maščobe: Ene preganjamo, drugih pa ne

 

Komentarjev 2
  • AnGus 08:09 20.april 2018.

    Se popolnoma strinjam s Snežinkom. Sem bil 'šokiran' (v stilu 24 kur), ko sem prebral, kaj se dejansko skriva pod naslovom. Spoštovani - kakšne kriterije imate pri zaposlovanju piscev člankov? Očitno delna pismenost spada mednje. Dovolj imamo maličenja slovenskega jezika! ...prikaži več! Torej: SHAKE (kot tujka), ne šejk (tisti so oljni, naftni, puščavski, bogati... ne pa čokoladni - morda čokoladne polti). Sramota - novinar, sedi, 1! Pa na popravni izpit!

  • Snežinko 16:26 04.april 2018.

    JOJ! JOJ! Spoštovani VL: a imate vsaj osnovno šolo? Kot kaže ne, ker niti to ne veste, kaj je šejk... da pomagam: šejk je mogotec v arabskih državah. Shake je pa tisto o čemer pišete. Če se že ne potrudite ...prikaži več najti slovenskega izraza (ne, tukaj vam pa ne mislim pomagat) vsaj angleškega pravilno napišite. Če ste vi mogoče Hrvat, Srb, Bosanec... to še ne opravičuje takega katastrofalnega naslova, ker smo v Sloveniji! KATASTROFA!!!