Zdravje > Prehrana
80 ogledov

Črni seznam kontaminiranih živil

brokoli Shutterstock
Ta seznam vas bo razžalostil.

Kitajski brokoli, peteršilj iz Vietnama, bazilika iz Indije … To so le nekatera živila iz črnega seznama kontaminiranih živil, ki so ga na dogodku v organizaciji konfederacije Coldiretti objavili v Neaplju, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Coldiretti je največje italijansko združenje za zastopanje kmetov, dogodek pa so organizirali zato, da bi promovirali mediteransko hrano in se borili proti dampinškim cenam iz tujine.

Po njihovih podatkih so bili kontaminirani skoraj vsi vzorci brokolija s Kitajske (92 odstotkov), veliko kontaminiranih vzorcev je bilo tudi pri peteršilju iz Vietnama (78 odstotkov), pri baziliki je bilo kontaminiranih šest primerov od desetih.

Pri brokoliju uvoženem iz Kitajske so ugotovili preveliko prisotnost acetamiprida, chlorfenapyrija, carbendazima, flusilazola in pyridabena. Vietnamski petršilj pa je vseboval derivate iz chlorpyrifosa, profenofosa, hexaconazola, phentoata in flubendiamida. V indijski baziliki pa so zaznali celo sledi carbendazima, ki naj bi bil kancerogen.

Našteli sporna živila 

Različne dežele poznajo različna domača zdarvila. (Foto: Shutterstock) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na lestvico najbolj kontaminiranih živil so dodali še granatna jabolka iz Egipta, saj eno od treh presega mejne vrednosti. Tu so še jagode (11 odstotkov) in pomaranče (pet odstotkov) iz afriških držav. Tu je še nevaren čili s Tajske in kontaminiran grah iz Kenije (10 odstotkov).

Melone in lubenice uvožene iz Dominikanske Republike so v neskladju v 14 odstotkih primerov. Opozorili so tudi na pomaranče, klementine, jagode, kumare, bučke, česen in olivno olje iz Maroka, kjer so dovoljeni zdravju škodljivi pesticidi, ki so v EU prepovedani. 

Komentarjev 3
  • mph 23:55 27.april 2016.

    Če je to res, se lahko samo vprašamo ali odgovorni za uvoz in kontrolo že služijo 20 letno zaporno kazen ali še ne.

  • jakec1575 21:59 27.april 2016.

    kak bo sele fino, ko nas doleti uvoz iz ZDA z novimi trgovinskimi sporazumi. In bodo kvote dolocale, da tudi ce bomo hoteli kupovati neoporecno to ne bo prislo do polic velikih trgovskih centrov v tuji lasti. Taksno hrano , ...prikaži več kot jo imamo sedaj jo v tujini z izjemo avstrije placujejo drugje dvojno ali trojno. Vse domace pac ni neoporecno, ker so tudi pri nas kaksni kmetje packi je pa vsekakor vecina zelo na nivoju.

  • Avatar Leon
    Leon 19:25 27.april 2016.

    Mislim,da je krajši seznam tistih živil ,ki niso oporečene.