Zdravje > Prehrana
2466 ogledov

Uspeh pripisal pitju soka kislih kumaric

To je sok, ki postaja pravi hit...In kaj je na tem?

Na tekočino, ki nastane ob vlaganju kumaric, kot sredstvo za preprečevanje krčev in za pomoč pri regeneraciji vsaj sodeč po poročilih v svetovnih medijih v zadnjem času prisega vse več vrhunskih športnikov.

Največjo reklamo za bistro tekočino slanega in kiselkastega okusa je tako med odprtim prvenstvom Avstralije naredil ameriški teniški igralec Frances Tiafoe, ki je zmago v osmini finala pripisal kar pitju tega "čudežnega napoja", je poročal britanski BBC.

Vsebuje veliko soli

Novica, da bi nekaj, kar sodi v ozimnico marsikaterega slovenskega in srednjeevropskega gospodinjstva, dejansko lahko bistveno pripomoglo k športnim dosežkom, je morda presenetljiva za nepoznavalce. A zdravniki potrjujejo, da ima lahko blagodejne učinke ob velikih naporih, saj vsebuje precej soli, ki jo telo izloča ob potenju. Še več, zaradi svojih sestavin naj bi že v ustih sprožil refleks, ki ustavlja mišične krče, navaja BBC.

Različni viri ob tem še navajajo, da so tudi nekatere študije potrdile delovanje soka kislih kumaric, vendar te doslej niso bile izvedene po znanstvenih kriterijih in temeljijo predvsem na pričevanjih uporabnikov ter nejasnih primerjavah.

Strokovnjaki: Premalo raziskav

Na pomanjkanje pravih raziskav o učinkih soka kislih kumaric opozarja tudi slovenska strokovnjakinja za klinično prehrano Nada Rotovnik Kozjek. Kot pravi vodja oddelka za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu, je predvsem težko govoriti o dejanski učinkovitosti takšnega soka za rehidracijo, saj je potrebno nadomeščanje soli prilagoditi fiziologiji posameznika. "Nekateri ljudje izgubljajo več soli kot drugi v enakih razmerah," izpostavlja.

Pri tem pa verjetno ni nepomembno niti to, da niso vsi sokovi kislih kumaric enako slani oziramo se razlikujejo pri razmerjih različnih sestavin, kot so kis in sol.

V ZDA nič novega

V ZDA pitje soka kislih kumaric sicer ni nov trend. V tekaških krogih sok kislih kumaric že vrsto let velja kot nekakšna panaceja za mišice, na kar so se s svojo ponudbo odzvala tudi marsikatera podjetja. Eden bolj znanih proizvajalcev, ki nosi ime kar po tekočini, tako stekleničke s 75 mililitrov napoja za rehidracijo prodaja že skoraj dvajset let.

Pri prehranskih dopolnilih in podobnih športnih preparatih se je vedno treba vprašati, ali gre bolj za proizvode z marketinškem ozadjem ali dejansko za učinkovita sredstva, pa pri tem še opozarja Rotovnik Kozjekova. Različne strokovne smernice o prehranskih dopolnilih, ki so jih potrdile priznane mednarodne organizacije, tudi Mednarodni olimpijski komite (Mok), soka kislih kumaric namreč ne obravnavajo.

Sok rdeče pese

Sok kislih kumaric pa ni edina tekočina, ki se v zadnjem času omenja kot učinkovito sredstvo za regeneracijo po športni dejavnosti. Med temi je tudi sok rdeče pese, za katerega po besedah Rotovnik Kozjekove obstajajo resne študije, ki potrjujejo blagodejno delovanje.

Sok rdeče pese deluje na principu nitričnega oksida, ki pripomore k izboljšanju telesnih zmogljivosti. A tako kot pri drugih dopolnilih je tudi v njegovem primeru vprašanje ustrezne količine glede na potrebe posameznika.

sok, rdeča pesa Zdravje Ne več kot dva kozarca na teden! košara zelenjava Ni treba v lekarno Zdravje Raziskava pokazala dodatne koristne učinke

Ob vprašanjih dejanske učinkovitosti pri uživanju soka kislih kumaric pa ni nepomemben niti njegov okus, ki za marsikaterega ni ravno prebavljiv. Tudi Tiafoe je po dvoboju novinarjem razložil, da se je sicer na dvoboju z Bolgarom Grigorjem Dimitrovom uspel pobrati s pomočjo tekočine, zaradi nje pa mu je kasneje bilo slabo.

"Na vse načine sem skušal ostati v dvoboju. Pil sem sok kislih kumaric, kot bi šlo za odrešilni napoj, samo da ga spravim vase. Pa s tem mislim na 'eks', ker je res ogaben. Še zdaj mi je kar slabo," je 21-letni teniški igralec pojasnil svojo izkušnjo v osmini finala.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.