Zdravje > Prehrana
72 ogledov

Danski znanstveniki: Če ste zdravi, jih jemljete v prazno

Probiotiki Profimedias
V zadnjih letih nas z vseh strani in z različnimi oglasi zasipavajo z mlečnimi izdelki, ki vsebujejo prave "super junake" probiotike.

Znanstveno jih imenujejo tudi mlečnokislinske oziroma žive bakterije, ki imajo ob vsakodnevnem zaužitju ugoden vpliv na črevesno floro.

Probiotiki | Avtor: Profimedias Profimedias
Pa je to res? Če gre verjeti danskim znanstvenikom, gre vsaj pri priporočilih o že skoraj obveznem preventivnem jemanju probitokov za veliko laž. Po njihovem te dobre bakterije pomagajo le črevesni flori bolnih odraslih ljudi. 

Kot navaja britanski The Guardian, so se znanstveniki Univerze v Koebenhavnu v svojih izjavah oprli na raziskave sedmih različnih probiotokov ( v piškotih, napitkih in kapsulah).

Zuužili so jih zdravi ljudje, v razdobju od 21 do 42 dni. Raziskovalci so ugotovili, da probiotiki v nobenem primeru niso vplivali na njihovo črevesno ravnovesje.

Probiotiki | Avtor: Profimedias Profimedias

"Obstajajo dokazi, da probiotiki pomagajo pri neuravnoteženi flori bolnih ljudi, kar pa za zdrave ne velja," je povedal vodja raziskave Olaf Pederson in dodal, da so naravno fermetirana živila, kot so jogurt, kislo zelje in kefir sicer zdrava, vendar ne zaradi probiotikov.

Učinkujejo pri neuravnoteženi flori bolnih ludi

Črevesna združba (mikrobiota) je kompleksna združba mikroorganizmov (bakterij), ki naseljujejo prebavni trakt in so v ravnovesju.

Če se to ravnovesje zaradi različnih vzrokov poruši in se v črevo naselijo škodljive bakterije lahko pride do prebavnih težav, kot so leno črevo, napihnjenost, neredno odvajanje blata, driska, slabost, bolečine v trebuhu, navajajo na Inštitutu za nutricionistiko.

probiotiki | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Probiotične bakterije pomagajo pri vzdrževanju naravnega ravnovesja črevesne mikrobiote. Za probiotične bakterije veljajo posebne zahteve, kot so uspešna preživelost skozi celoten gastrointestinalni trakt, aktivnost do ciljnega mesta (prebavnega trakta) in tudi začasna naselitev črevesa.

Z začasno naselitvijo črevesja probiotične bakterije zasedajo prostor za pripenjanje na črevesni površini škodljivim bakterijam in jih na ta način tudi izločajo.

Preberite še:

Imajo probiotični jogurti res žive probiotične kulture?

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:31 18.maj 2016.

    Kako folk naseda tem foram mi ni jasno.Če ni pokvarjeno ne popravljaj.Sej je telo dost sposobno da zna dobr prebavljat, če pa ni pa to čutiš pa narediš nekaj na tem. Ne morš pa to na slepo jemat ...prikaži več pa pričakovat da si neki dobrga naredu za telo. Skregano z vsako logiko. Včasih me kr mal zjezi kako vsiljiv je marketing. Prepriča ljudi da verjamejo v bilokej.