Zdravje > Prehrana
8241 ogledov

Dokazano upočasnjuje staranje

Ženska Profimedias
S to hrano bodo vaše DNK celice, ki se nahajajo v telomernih kapicah na koncu kromosomov, bolj ohranjene.

Ribe so pomemben vir hranljivih snovi, kot so beljakovine, vitamin B12, D, selen in jod, pa tudi koristnih maščob, zato so pomemben varovalni dejavnik pred boleznimi srca in ožilja.

Ribe so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, zato upočasnjujejo tudi staranje. V nedavni raziskavi, ki jo je vodil dr. Ramin Farzaneh-Far, je bilo denimo ugotovljeno, da so bili tisti prostovoljci, ki so v raziskavi pojedli veliko omega-3 maščobnih kislin, “biološko mlajši“. To pomeni, da so bile njihove DNK celice, ki se nahajajo v telomernih kapicah na koncu kromosomov, bolj ohranjene, telomeri pa daljši. 

Pojemo premalo rib

"Rib zaužijemo premalo, v povprečju le približno 70 gramov tedensko, čeprav je priporočena količina 300 gramov tedensko v dveh porcijah," pa opozarjajo na našem zdravstvenem ministrstvu. Zamenjava mesa z ribami dvakrat tedensko, prinese po njihovem mnenju dvojni pozitivni učinek, saj tako zmanjšamo količino nasičenih maščob in povečamo količino maščob omega-3.

Komentarjev 1
  • Matjaz Rogel 07:41 20.februar 2018.

    ja duh in pozitivne misli - pa globok dihat pa smejat ...:)

Sorodne novice