Zdravje > Prehrana
135 ogledov

Dva od 20 zastrupljenih sta umrla

Čemaž
1/4
UKC Ljubljana Čemaž
Čemaž je lahko zamenjati z nevarnim jesenskim podleskom, čmeriko ali šmarnico.

S prihodom pomladi so ljudje pričeli nabirati čemaž oz. medvedov luk (Allium ursinum L.), ki je pri nas v zadnjih dvajsetih letih zelo priljubljena užitna divja rastlina, iz katere lahko pripravimo solato, juhe in razne namaze.

V Centru za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana ob tem nabiralce opozarjajo na nevarnost zamenjave s podobnimi strupenimi rastlinami, kot so jesenski podlesek, čmerika in šmarnica. "Čemaž, jesenski podlesek, čmerika in šmarnica imajo podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove sorodnike in prijatelje," je povedal Miran Brvar, vodja Centra za zastrupitve. "V zadnjem desetletju smo v Centru za zastrupitve zdravili 20 bolnikov, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom in dva bolnika sta žal umrla. Jesenski podlesek sebuje vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren. Poleg tega smo v Centru za zastrupitve v tem obdobju zdravili še 14 bolnikov, ki so se zastrupili zaradi zamenjave čemaža in strupene čmerike, vendar nihče ni umrl." 

Na Centru za zastrupitve svetujejo, da v primeru prebavnih težav po obroku, v katerem smo zaužili čemaž, pomislimo na zastrupitev z jesenskim podleskom, čmeriko ali šmarnico. "Ob vsakem sumu na zastrupitev s strupeno rastlino priporočamo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti," svetujejo in priporočajo, da rastlino in njene dele vzamemo s seboj, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali.

Slike strupenih rastlin so predstavljene tudi na spletni strani www.ktf.si.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Bedanc 13:46 24.marec 2015.

    Ok, če je vojna a je pol vojna za vse? Treba je čemaž po zakonu prepovedat, preganjat lastnike na čigar zemlji raste in končno po črki zakona preganjat vse uporabnike te zeli.(Sarkazem) in kupček ironije