Zdravje > Prehrana
1705 ogledov

Ste zmedeni, ko se odločate med maslom ali margarino?

losos, zdrava hrana Žurnal24 main
V Sloveniji se pretežno zdravo prehranjuje manj kot polovica prebivalstva.

V okviru Inštituta za nutricionistiko in Nacionalnega inštituta za javno zdravje je začel delovati nacionalni projekt  prehrana.si, katerega namen je ozaveščanje prebivalcev o pravilni prehrani.

Živila, ki vsebujejo manj soli, nasičenih maščob, enostavnih sladkorjev pa tudi več potrebnih mineralov in vlaknin, so živila, ki ugodno vplivjao na naše zdravje

Dejstvo je, da se v Sloveniji še vedno zelo nezdravo prehranjuje več kot polovica ljudi, za kar so krive tudi napačne informacije. Kot odgovor na to so vzpostavili nacionalni portal prehrana.si, ki nudi verodostojne informacije o prehrani na enem mestu, vsebine bodo namreč pripravljali strokovnjaki iz različnih strokovnih institucij in področij, med drugim ljubljanske univerze, ljubljanskega kliničnega centra, uprave za varno hrano in ministrstva za zdravje. Projekt financira ministrstvo za zdravje. 

Neodvisni in verodostojni

Cilj tega projekta je, da bi ljudje sprejeli in uporabljali živila z ugodno prehransko sestavo: "Pri različnih objavah s  področja prehrane je izjemno veliko nasprotujočih si informacij, ki med prebivalci povzročajo precejšnjo zmedo. Pogosto so v ozadju tudi finančni interesi ponudnikov različnih živilskih izdelkov. Na nacionalnem portalu o hrani in prehrani zato ne omogočamo nobenega oglaševanja ali drugačnega komercialnega obveščanja," je pojasnil Dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Namen nacionalnega programa prehrana.si je prebivalcem nuditi strokovne in razumljive informacije s področja prehrane v različnih življenjskih obdobjih, je pojasnila vodja projekta na Inštitutu za nutricionistiko Anita Kušar:  "Če ste zmedeni, ko se odločate med maslom ali margarino, ali pa ko vam v ekološki prodajalni kot alternativo oljčnemu olju ponudijo kokosovo maščobo, se je o teh vprašanjih vsekakor smotrno informirati na neodvisnem in verodostojnem mestu," je dodala.

Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je pri tem poudarila, da raziskave tudi kažejo, da Slovenci še vedno uživamo premalo zelenjave, sadja in polnovrednih žit, čeprav je po drugi strani vendarle zaznati tudi nekatere pozitivne trende,  predvsem pri razporejanju dnevnih obrokov, uživanju brezalkoholnih pijač ter pri uporabi maščob.

 

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 17:01 06.oktober 2017.

    Nenasičene IN nasičene maščobe so oboje pomembne pri prehrani. Kar je nevarno, so transmaščobe, ki se ustvarijo pri segrevanju maščob - mast, puter, olja... Skratka, spet neko zavajanje iz NIJZja - tipično, kaj drugega od njih ni za pričakovat!!