Zdravje > Prehrana
892 ogledov

Granatna jabolka malo drugače

granatno jabolko Shutterstock
Granatno jabolko velja za izredno zdrav sadež, ki je tudi okusen in ga lahko kombiniramo na različne načine ... Ne pozabite na semena!

"Granatno jabolko vsebuje visoko koncentracijo polifenolov, predvsem taninov, ki mu dajejo grenkast okus. Sok granatnega jabolka ima večjo antioksidativno učinkovitost v primerjavi z rdečim vinom, aksorbinsko kislino, sokom grozdja, borovnic, brusnic in agrumov," pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko Nutrisu. Je bogat vir vitamina C, saj že sto mililitrov soka pokrije 16 odstotkov dnevnih potreb vitamina C pri odraslih. Navajajo, da je dokaj visoka tudi vsebnosti vitaminov B kompleksa.

Na Nutrisu pravijo, da so semena bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, vsebujejo pa tudi rastlinske hormone – sterole. Eden od zelo priljubljenih zimskih rezeptov z granatnim jabolkom je sladko-kisla solata. Granatnemu jabolku dodate še koščke pomaranče in koščke koromača, vse skupaj pa zeblite kot solato. 

 

Ne zavrzite semen ...

Semena granatnega jabolka pa lahko uporabite tudi za sajenje, saj lahko iz njih ustvarite novo rastlino, ki vam bo podarjala zdrave in zdravilne sadeže.

Izberite več semen in jih posejte v lončke, kamor ste prej dodali mešanico zemlje in mivke. Če jih boste imeli v notranjosti na sobni temperaturi, bodo semena kmalu vzklila v majhne rastlinice. Te čez nekaj časa presedite v večje lonce, ki naj bodo poleg okna, da bodo imele dovolj svetlobe. Če imate možnost, jih postavite v nekoliko hladnejši prostor, priporočljivo je tudi gnojenje. Rastlinice lahko kot zdravo darilo podarite za bližajoče se praznike. S plodovi rastline bodo že čez nekaj let zaužili veliko vitamina C, Vitamina B2 in B3, kalija, fosforja, veliko sadnih kislin in močnih antioksidantov polifenolov, ki preprečujejo številne bolezni. Spomladi lahko mlade rastlinice posadimo na prosto, dobro bodo uspevale predvsem v toplejšem podnebju, veliko dreves srečamo denimo na Obali ali na Goriškem. 

Komentarjev 1
  • Princess_Thompson 11:55 18.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦