Zdravje > Prehrana
39 ogledov

Hujšanje s pomočjo kronobiologije

hujšanje tehtnica Shutterstock
Telo je narejeno tako, da ponoči miruje.

Najlažji način za pridobivanje kilogramov so obroki med 22. in 23. uro, je v intervjuju za de-gustare.it povedal professor interne medicine in vodja klinike San’Anna di Ferrara Roberto Manfredini.

V intervjuju je govoril o kronobiologiji, ki raziskuje življenjske ritme in odgovarja na številna vprašanja glede prehranjevanja in lahko pomaga pri izgubljanju odvečnih kilogramov.

Glavni obrok dneva: zajtrk 

Manfredini je v intervjuju pojasnil, da je naše telo narejeno tako, da ponoči miruje. Temperatura telesa po njegovih besedah ponoči pade na 35 stopinj Celzija, obilna večerja pa za našo presnovo predstavlja problem. Sčasoma lahko takšen način prehranjevanja privede tudi do raznih bolezni, kot sta denimo presnovni sindrom ali diabetes.

Pojasnil je, da mora biti naš glavni obrok dneva zajtrk. Zajtrk naj bo obilnejši od kosila, večerja pa naj bo res zelo skromna. Opozoril je, da se moramo v večernih urah izogibati hrani z veliko beljakovinami, saj nas beljakovine prebujajo in bomo težje zaspali.

Po njegovem mnenju je dober čas za večerjo med 20. in 20.30. V posteljo pa moramo okoli 23.30. Bolj kot prelagamo spanje, slabše bo za našo biološko uro. Dodal je, da je zelo pomemben tudi določen ritem. Raziskave namreč dokazujejo, da kilograme najlažje kopičijo tisti, ki nimajo svojega ritma in se prehranjujejo ob različnem času. Na tak način naše telo izgublja učinkovitost.