Zdravje > Prehrana
2770 ogledov

Inšpektorji ugotovili številne neskladnosti, glavnemu grešniku pa naložili kazen

Nakupovanje
Od 50 pregledov so neskladnosti zaznali v 42.

V Sloveniji je bil v lanskem letu uveljavljen Pravilnik o najvišji dovoljeni vsebnosti trans maščobnih kislin v živilih, ki je proizvajalcem živil postavil enoletno prehodno obdobje za prilagoditev sestave živil. To prehodno obdobje se je 7. aprila 2019 izteklo, kar pomeni, da ni več dovoljeno tržiti živil z več kot 2 grama industrijsko dodanih trans maščob na 100 gramov maščob.

Novo Zdravje Najstrožji na svetu: Začenja se nadzor, globe do 15 tisoč evrov

Aprila so inšpektorji preverjali, kako v pekarnah in slaščičarnah, nekaterih trgovinah in pri uvoznikih oz. distributerjih hidrogeniranih maščob obvladujejo tveganja. Od 50 pregledov so neskladnosti zaznali v 42, navaja STA.

Velike pomanjkljivosti

Inšpektorji uprave za varno hrano so v aprilu v pekarnah in slaščičarnah, preverjali skladnost nosilcev živilske dejavnosti glede obvladovanja tveganja vezanega na vsebnost transmaščobnih kislin v okviru notranjih kontrol in opravili vzorčenje izdelkov za laboratorijsko preverjanje vsebnosti transmaščob.

V okviru akcije so odvzeli 12 vzorcev iz skupin pekovskih izdelkov, slanih prigrizkov in jušnih koncentratov, ki so jih dali v kemijsko analizo na vsebnost transmaščobnih kislin, ki so dodane živilom kot delno hidrogenerana maščoba, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

trgovina nakupovanje voziček Zdravje Inšpektorji že ujeli grešnika

Od vseh vzorcev je imel en preseženo mejno vrednost transmaščobnih kislin, to je bil vzorec jušne kocke. Živilo - šlo je za govejo kocko Jager, proizvedeno v Italiji - je bilo maja umaknjeno s trga.

Če inšpektorji najdejo živilo s presežno vsebnostjo transmaščob, zanj odrediljo začasno prepoved prodaje ter umik s trgovskih polic. Pravno osebo lahko doleti globa od 2000 do 15.000 evrov, samostojnega podjetnika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, pa od 800 do 12.000 evrov.
 

Od skupno 50 opravljenih pregledov so neskladnosti ugotovili v 42 primerih.

Te neskladnosti so bile:

  • transmaščobne kisline so bile prepoznane kot kemijski dejavnik tveganja, a nosilci dejavnosti od svojih dobaviteljev niso pridobili ustreznih dokazil o njihovi vsebnosti,
  • transmaščobe niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja v sistemu notranjih kontrol, a so nosilci dejavnosti razpolagali z dokazili o njihovi vsebnosti.
  • transmaščobne kisline niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja v sistemu notranjih kontrol in tudi dokazil o njihovi vsebnosti za surovine ni bilo na razpolago,
  •  niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja v sistemu notranjih kontrol, dokazil o njihovi vsebnosti ni bilo na razpolago, hkrati pa so ugotovili neskladnosti glede higiensko tehničnih pogojev.

Inšpektorji so za neskladja izrekli 12 opozoril in 21 ureditvenih odločb, v osmih primerih pa poleg ureditvene odločbe uvedli tudi prekrškovni postopek.

Stanje glede obvladovanja tveganja vezanega na transmaščobne kisline s strani nosilcev živilske dejavnosti kaže velike pomanjklivosti, saj je bilo popolnoma skladnih nosilcev dejavnosti le 16 odstotkov od vseh pregledanih, so za STA ocenili na ministrstvu in dodali, da bodo inšpektorji tudi v okviru rednih pregledov še naprej izvajali nadzor nad skladnostjo s pravilnikom o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.