Zdravje > Prehrana
189 ogledov

Izboljšajte razpoloženje s to azijsko začimbo

Kurkuma Profimedias
Krukuma je vsestransko uporabna rastlina in začimba, ki jo najdemo na trgovskih policah v obliki prahu, nekoliko bolj poznana nam je kot ena od dvajsetih sestavin mešanice curry.

Kurkuma velja za začimbo, ki izboljša naše razpoloženje, zato je nujna sestavina vsake kuhinje. Raziskava objavljena v reviji Phytotherapy Research je denimo pokazala, da je lahko v določenih primerih bolj učinkovita, kot nekatera razširjena antidepresivna zdravila. 

Kurkuma je polna vitaminov in mineralov, cenjena pa je predvsem zaradi vsebnosti kurkumina, ki stimulira jetra in žolčnik pri izločanju žolča, bilirubina in holesterola. Skrbi za zaščito proti zastrupljanju jeter z mnogimi strupenimi kemikalijami. Kitajski strokovnjaki so v raziskavi cello ugotovili, da je zelo učinkovita pri zdravljenju virusnega hepatitisa. 

Uničuje spremenjene celice

Kurkuma je zelo močan antioksidant, raziskovalci so doslej dokazali, da varuje črevesje pred prostimi radikali, ki poškodujejo celice DNK. Kurkumin uničuje spremenjene celice, da se ne morejo širiti po telesu. Potrjeno je tudi, da zavira rast tumorskih celic in metastaz pri raku dojke. Rezultati raziskave pa so bili objavljeni v reviji Biochemical Pharmacology. Avtorji raziskavenpojasnjujejo, da kurkumin učinkuje na ravni genov, na kateri deluje tudi rak.

Pravilna uporaba

Priporočena dnevna doza za zdravljenje, je štiri grame na dan. Najboljše rezultate dobimo, če to količino razdelimo na tri dele in jo zaužijemo zjutraj, opoldne in zvečer. Nekatere študije so pokazale, da so manjše dnevne doze, okoli enega grama, primerne za preventivo. Za optimalno absorbcijo se priporoča uživanje kurkume skupaj z maščobami ali pa v obliki kapsul, ki zagotavljajo kasnejšo razgradnjo.

Kurkuma je zelo varna sestavina, v Nemčiji so jo razvrstili med zelišča, ki se jih lahko varno predpisuje v primeru prebavnih težav. Ker zmanjšuje lepljivost trombocitov, ni dobro užiti večje količine, če jemljemo zdravila v zvezi s trombociti. Iz varnostnih razlogov naj se večjim dozam izogibajo tudi nosečnice. V zelo redkih primerih se lahko ob lokalno uporabljeni kurkumi pri posameznikih pojavijo blage alergične reakcije, denimo srbečica.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.