Zdravje > Prehrana
37 ogledov

Je hrvaški sprej proti pesticidom larifari?

sadje Žurnal24 main
Hrvaško podjetje Green Planet Production trdi, da so prvi v Evropi ustvarili sprej, ki s sadja in zelenjave odstranjuje pesticide in umazanijo. Za mnenje smo vprašali strokovnjaka.

Detox | Avtor: Green Planet Production Green Planet Production
V petek je podjetje Green Planet Production v Zagrebu predstavilo Detox sprej, za katerega trdijo, da uspešno odstranjuje pesticide in različno umazanijo, ki se na sadju in zelenjavi naberejo med gojenjem, skladiščenjem in prevozom. Poudarjajo, da gre za prvi tovrstni produkt v Evropi.

V podjetju so po dveh letih laboratorijskih preiskav prišli do mešanice, v kateri so med drugim citronska kislina, kis in soda bikarbona. Posvetovali so se tudi z zdravniki, nutricionisti in kemiki, sodelovali pa so s hrvaškimi kmetijskimi fakultetami in državnim zavodom za javno zdravje, pravijo vodilni.

Detox sprej je treba razpršiti po kosih sadja oz. listih zelenjave, počakati pet minut in nato živila sprati pod tekočo vodo, pravijo v podjetju. Na ta način naj bi se odstranilo tudi do 90 odstotkov več kemikalij in umazanije kot z vodo. Prišlo naj bi namreč do kemijske reakcije in razgrajevanja ostankov pesticidov, fungicidov, herbicidov in voska.

Pršilo je na Hrvaškem naprodaj že približno dva meseca, v Green Planet Production pa so z odzivom potrošnikov zadovoljni. Produkt na Hrvaškem stane nekaj manj kot štiri evre, podjetje pa distribucijo razpršila začenja v Vzhodni Evropi.

 "Umazanijo in kemikalije odstrani tudi voda"

Pa je vredno svojega denarja? Na to vprašanje nam je odgovoril dr. Matej Stopar iz Kmetijskega inštituta Slovenije. "Podrobnejših informacij o omenjene pripravku nimamo, zato se do tega težko opredeljujemo brez ustreznih podatkov oziroma rezultatov raziskav. Menimo pa, da je njegova uporaba nepotrebna, večino umazanije in morebitnih kemikalij se lahko enostavno odstrani z navadno vodo, voski ki so z vodo težko odstranljivi, pa so navadni naravni sestavni del mnogega sadja in zelenjave. Pridelkom predstavljajo naravno zaščito ter zdravju niso škodljivi."

Ostankom pesticidov v živilu ne pomaga nobeno razpšilo

Stopar ob tem poudarja, da se sadje in zelenjava na slovenskem trgu prodajata neoporečna. "Ostanki fitofarmacevtskih sredstev (FFS) v pridelkih so zanemarljivi ali daleč pod mejnimi vrednostmi. V zelo redkih primerih ostanki FFS presegajo mejne vrednosti (v zadnjih letih manj kot 2 % vzorcev v okviru državnega monitoringa) za uporabo živil in v kolikor se nahajajo na površini prehranskega produkta se večinoma lahko sperejo z navadno vodo. V kolikor bi se ostanki FFS nahajali v živilu samem (torej ne površinsko temveč v celicah pod kutikularno membrano), pa jim nikakršno kemijsko površinsko odstranjevanje (npr. z Detox sprejem) ne bi pomagalo."

Komentarjev 4
  • asmas 19:46 07.februar 2016.

    jaz ne uporabljam nikakršnih "pripravkov" ,plevel odstranim s matiko...sosed (sosednja njiva) pa veselo šprica,potresa...nekaj prileti tudi na mojo zelenjavo.In kaj naj po tvojem naredim,da bom imel resnično neoporečno????

  • franke 19:12 07.februar 2016.

    PIZDE DRŽAVNE UPRAVE IN INŠPEKCIJE,PRI NAS JE VSE ČISTO.KARKOLI DRUGJE NAJDEJO PRI NAS PA TEGA NI. HALO

  • izRODEk 18:25 07.februar 2016.

    Kaj pa, če ne bi več uporabljali pesticidov? Če bi zarukana in neuka raja glasovala za politiko, ki bi od proizvajalcev zahtevala certifikat, da je povrtnina ali sadje zraslo brez pesticidov?Bumbarji eni....