Zdravje > Prehrana
163 ogledov

Je prevelik vnos beljakovin v telo lahko nevaren?

trdokuhana jajca lupine Profimedias
"Priporočljiv dnevni vnos beljakovin znaša 59 gramov na dan za odrasle moške in 47 gramov na dan za odrasle ženske," svetujejo strokovnjaki z Inštituta za nutricionistiko Nutrisa.

Na Nutrisu pojasnjujejo, da se s starostjo potreba po beljakovinah nekoliko zniža, vendar ne bistveno, približno za en gram vsakih deset let, od petdesetega leta naprej. Nekoliko več beljakovin potrebujejo tudi otroci in nosečnice od četrtega meseca nosečnosti dalje.

Prevelik vnos

"Trenutno ni neposrednih dokazov, da bi imel vnos beljakovin, ki presega priporočeno količino škodljive učinke," pojasnjujejo. Vendar pa vseeno močno presežen vnos beljakovin po njihovih izkušnjah ni priporočljiv, saj se povečuje možnost nastanka ledvičnih kamnov, povečanje izločanja seča in s tem izločanje kalcija, kar ima negativen učinek na zdravje kosti. "Za zgornjo mejo vnosa beljakovin, pri kateri ni pričakovati neželenih učinkov je določena meja 120 gramov za ženske in 140 gramov za moške," dodajajo.

Skuta | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Komentarjev 4
  • Igor Đukanović 07:35 02.avgust 2016.

    Ne vem, zakaj se vsi lahko zelo izogibajo "groznim" besedam kot npr. rak. Višek beljakovin lepo kroži po naši krvi in pri odraslih, ki več ne rastemo, ga nobena celica ne posrka zase. Nobena razen rakastih... Te pridno rastejo in ...prikaži več in se razmnožujejo. Praktično vse civilizacijske bolezni so direktna posledica prevelike količine zaužitih živalskih beljakovin. Ne, ne nastanejo od danes na jutri. Zelo zelo zelo dolgo se težave kopičijo...

  • Igor Đukanović 07:32 02.avgust 2016.

    Enako kot sprehod. Polurni dnevni sprehod je zaželjen. Dvajseturni vsakodnevni sprehod pač ne.

  • 1111 07:29 02.avgust 2016.

    en dan so beljakovine zaželjene, drugi dan škodlijive...članki kar tako, brez nobene osnove, samo da se piše in klika...Realno in zanesljivo novinarstvo...