Zdravje > Prehrana
6890 ogledov

Je suho sadje res tako zdravo?

suho sadje Shutterstock
Po suhem sadju najraje posežemo pozimi, izbira pa je v tem času še posebej raznolika.

Suho sadje je bogat vir antioksidantov, folne kisline ter vitaminov skupine B. Raziskava, v kateri je sodelovalo 13. tisoč ljudi,  je pri rednih uživalcih suhega sadja pokazala boljši vnos pomembnih hranil, navaja CNN, ki ob tem opozarja ne previdnost.

Priznana nutricionistka Lori Zanini je za ameriško televizijsko postajo pojasnila, da suho sadje najbolj koristi športnikom, ki potrebujejo hitri vnos energije. Sicer suho sadje vsebuje veliko naravnih sladkorjev in ogljikovih hidratov, torej veliko kalorij.

Seveda to ne pomeni, da se mu izogibamo, paziti je treba na dnevno količino, opozarja strokovnjakinja. Kot primer nutricionistka navaja grozdje: skodelica svežega grozdja vsebuje 23 gramov sladkorja, enaka količina suhega grozdja pa kar 116 gramov sladkorja, kar je petkrat več.. 

Strokovnjakinja, ki sladkornim bolnikom suho sadje odsvetuje, priporoča za pol skodelice suhega sadja na dan. Sicer so suhe marelice, grozdje, jabolka... odlična izbira za zajtrk,  kot dodatek ovsenim kosmičem ali jogurtu. 

Kaj so antioksidanti?

Antioksidanti so snovi, ki upočasnijo ali preprečijo oksidacijo pomembnih celičnih sestavin na različne načine. Kot lovilci prostih radikalov se po reakciji z radikali pretvorijo v stabilnejše in manj škodljive radikale, ki jih telo izloči. Največkrat se antioksidanti potem, ko opravijo svoje delo, izrabijo

Raziskave dokazujejo, da antioksidanti pomagajo zavirati razvoj nekaterih obolenj. Zmanjšujejo tveganje za razvoj raka, ateroskleroze in bolezni, ki so povezane s kajenjem (pljučni rak, bolezni srca in žilja). Izboljšujejo delovanje imunskega sistema, povečujejo telesne sposobnosti pri naporih in ohranjajo živčne celice.

Komentarjev 4
  • Avatar praufo
    praufo 16:01 05.december 2017.

    je sladkor in sladkor, ki je v sadju, tako kot voda in voda v sadju, v obeh primerih sta snovi neprimerljivi, čeprav imata isto ime, včasih je skoraj vsaka vas imela vaško sušilnico sadja, danes pa ... suho sadje iz ...prikaži več marketov, vprašljivega porekla z obilo žvepla, da se ja ne pokvari ... priporočam nakup sušilca sadja in obisk neokrnjene narave in kakšnega kmeta, ki ima še "staro" neškropljeno sadje

  • perhan63 14:30 05.december 2017.

    Sicer so suhe marelice, grozdje,...dejte napisat rozine...idioti..

  • NeAnonimni 14:10 05.december 2017.

    CNN je res zanesljiv vir podatkov.