Zdravje > Prehrana
1535 ogledov

Jesensko sadje, ki vsebuje največ sladkorja

Shutterstock
Z uživanjem tega sadja ne pretiravajmo, predvsem, če želimo shujšati.

Na institutu za nutricionistiko so zbrali podatke o vrednosti sladkorjev in vlaknin v sadju, ki je prav v tem času najpogosteje na našem jedilniku oziroma ga je trenutno največ na tržnicah in policah trgovin.

Med jesenskim sadjem, kot so jabolka, hruške, mandarine, pomaranče, kivi, banane in grozdje, po količini sladkorjev najbolj izstopajo pomaranče in mandarine. Torej to sadje ni najbolj primerno za hujšanje. 

Saharoza, ki jo najdemo v kuhinjskem sladkorju in glukoza namreč sprožata največji glikemični odziv, zato s tem sadjem nikakor ne smemo pretiravati.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Kot je razvidno iz tabele najmanj sladkorjev vsebujejo jabolka in hruške, čeprav pri tem ne smemo pozabiti na vlaknine, ki še kako pomagajo pri prebavi. Najbolj bogate z vlakninami so banane in kivi.

Sadje naj bo torej ves čas na našem jedilniku, po priporočilih strokovnjakov si ga privoščimo dve porciji na dan, ostale tri naj vsebujejo zelenjavo. Sadje je namreč bogato z vitamini, minerali in antioksidanti, ki ščitijo naše telo in ga vzpodbujajo k delovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.